Debat

A-kasser om jobreform: Dansk flexicurity er et Kinderæg – tab det ikke!

DEBAT: Der er brug for omsorg for den danske flexcuritymodel, hvis den skal overleve fremdadrettet. Men skiftende regeringer har reduceret trygheden i systemet med gentagne besparelser. Det kan ikke blive ved at gå, mener formand Torben Poulsen.

Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Formand for Danske A-kasser

”Jamen, det er jo hele tre ting på én gang – det går da virkelig ikke!”

Hvem kender ikke de småkiksede reklamer for Kinderægget, der lover med et trylleslag at kunne opfylde alle børnenes hedeste ønsker på én og samme gang?

I Danmark er vi faktisk velsignet med et vaskeægte Kinderæg. Det er næsten for godt til at være sandt. Og der er ikke tale om billigt legetøj pakket ind i chokolade af tvivlsom kvalitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Jeg tænker selvfølgelig på vores flexicurity-model – Danmarks unikke arbejdsmarkedsmodel, der sikrer fleksibilitet, kvalificeret arbejdskraft og tryghed. Hele tre ting på én gang – det kan virkelig lade sig gøre. Modellen er da også ofte genstand for højstemte politiske hyldestsange i både ind- og udland.

Hvor er omsorgen for Kinderægget? 
Alligevel har skiftende regeringer haft svært ved at omsætte de mange lovprisninger til reel omsorg for vores gyldne Kinderæg. I stedet har man konsekvent nappet en luns hist og her, når der har manglet finansiering til dette og hint.

I Danmark er vi velsignet med et vaskeægte Kinderæg. Det er næsten for godt til at være sandt. Og der er ikke tale om billigt legetøj pakket ind i chokolade af tvivlsom kvalitet. Jeg tænker selvfølgelig på vores flexicurity-model.

Torben Poulsen
Formand, Danske A-kasser

Konsekvensen er, at forskellen mellem en almindelig løn og dagpengeniveauet er vokset voldsomt de sidste år. Og det er allerede med skattereformen fra 2012 besluttet, at forskellen skal gøres endnu større hvert eneste år frem til 2023. Når skattereformen er rullet ud, betyder den og andre forringelser, at værdien af dagpengene reelt er reduceret med en hel måneds dagpenge om året.

Skive for skive reduceres trygheden i systemet, og dermed sættes også fleksibiliteten under et stadig større pres.

Regeringen hvæsser kniven
Det bliver ikke ved at gå. Der er brug for en ny dagsorden, hvis vi for alvor vil holde fast i vores mirakelæg.

Det er fuldstændig afgørende, at vi får vendt udviklingen i kompensationsgraden og får sat en stopper for nye forringelser i dagpengesystemet. Dagpengesystemet skal være attraktivt for alle grupper på arbejdsmarkedet – også i fremtiden.

Alligevel hvæsses kniven allerede nu: Regeringens seneste skatteudspil om øget beskæftigelsesfradrag udhuler reelt kompensationsgraden yderligere og er dermed endnu et skridt i den forkerte retning.

Oveni har vi stadig til gode at se, hvad der venter med den varslede Jobreform II, og vi mangler klarhed over, hvor den manglende finansiering på cirka fem milliarder kroner fra skatteudspillet skal findes.

Derfor er opfordringen klar: Det er nu, der skal sættes handling bag de flotte ord. Flexicurity-modellen holder ikke til, at vi igen lukker øjnene og skærer flere fede skiver – vi risikerer at skære os selv dybt i hånden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Direktør, Sydporten P/S, formand, Danmarks beskæftigelsesråd, forbundsrådgiver, Dansk Metal
maskinarbejder

0:000:00