Ældre Sagen: De ældre er ikke en trussel mod de unge

DEBAT: Professor Ove Kaj Pedersen sætter et skræmmebillede op, når han beskriver ældre som uproduktive og magtfulde på bekostning af de unge. Sådan skriver Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

Af Bjarne Hastrup
Direktør, Ældre Sagen

I de senere år er der taget gigantiske politiske skridt til at forlænge pensionsalderen, således at dansk økonomi er blevet bæredygtig i lang tid frem. Vi ved, at der ikke bliver flere ældre på pension end i dag. Samtidig er ældre sundere og mere selvfinansierende.

Ifølge professor ved CBS Ove Kaj Pedersen lever vi en uproduktiv pensionisttilværelse. Vi (ældre) har lommerne fyldt med pensionsopsparing og løber med al magt og politisk indflydelse. 

Det er et billede, vi ikke kan genkende i Ældre Sagen.

Ingen regning i børneværelset
Dem af os, der kan, bliver ved med at arbejde til højt op i alderen, og på grund af den stigende folkepensionsalder skal vi også. Det betyder så, at andelen af folkepensionister i befolkningen ikke stiger, men stort set er konstant frem til 2060.

Det betyder også, at nuværende og kommende ældregenerationer leverer et samfund videre, der har overskud og formue til gode til udlandet. Danmark som land skylder ikke nogen noget og har ingen gæld, der skal bæres videre til nye generationer. De økonomiske vismænd har påvist, at der ikke bliver efterladt nogen regning i børneværelset.

Er der i dag en modsætning mellem generationerne? Det mener vi bestemt ikke, at der er – eller skal være. Vi har en generationskontrakt, og generationerne er afhængige af hinanden, både økonomisk, socialt og familiemæssigt.

Afskaf myterne og mistroen
Hvad bruger ældre mennesker deres penge til? Ja, blandt andet til at dele oplevelser med vores børn og børnebørn. Vi inviterer dem på rejse, vi begaver dem, vi passer børnebørnene, når de er syge, og vi tager i sommerhus flere generationer. Dem af os, der kan.

Hvad bruger ældre mennesker deres tid til? Mange af os bruger en del timer på frivilligt arbejde i landets skoler som 'skolevenner', på plejehjem og hjemme hos familieløse ældre som besøgsvenner, i lokalområdet som motionsfrivillige, og vi hjælper med at binde lokalsamfundet sammen og holde liv i den lokale biograf, der er blevet til en forening. Vi deltager i cykelture, vandreture og går til gymnastik, så vi holder os i gang og ikke er en byrde for sundhedsvæsenet.

Vi ved, at de fleste ældre går op i – og bekymrer sig om – hvilket samfund deres børn og børnebørn kommer til at leve i, så i stedet for at skabe fjendskab og mistro mellem generationer, så lad os tale sammen, lære af hinanden og berige hinanden.

Lad os koncentrere os om det vigtigste: Afskaf myter, afskaf aldersdiskrimination, og støt svage ældre.

Forrige artikel PFA: Samspilsproblemer må ikke mindske opsparingslysten PFA: Samspilsproblemer må ikke mindske opsparingslysten Næste artikel Taxibranchen: Det haster med ny taxilov Taxibranchen: Det haster med ny taxilov
 • Anmeld

  poul mikkelsen · Advising

  Høvdinge

  Lad os nu få det høvdingekoncept op at stå.
  En kort forklaring: Et mentorkoncept, hvor man som ung studerende, via en digital platform kan finde egnede mentorer. Det giver de ældre tidligt pensionerede en mulighed for at give deres viden og overblik videre, og det giver de unge adgang til et univers af erfaringer og faglige kompetencer.

 • Anmeld

  John Zederkof Jessen

  Noget om tidens debat, og hvad professorer sådan kan gå og mene...

  Dejligt med dit genmæle Bjarne Hastrup, ikke at det nødvendigvis nytter noget, i en verden der falder på halen, når professorer ytrer sig, men lad os tage de forskningsmæssige synspunkter, der fører til konklusionerne fra de lærte, et for et:

  1. Der bliver flere ældre og de stemmer mere end unge - tjah, det er rigtigt, men hvad kan vi (ældre) så gøre ved det - holde op med at stemme?
  2. Ældresagen har mere end 740.000 medlemmer, yngresagen har kun 1.100 medlemmer, tjah, vel også rigtigt, men hvad skal vi (ældre) nu gøre ved det, melde os ud?
  3. De ældre er blevet mere resursestærke, sikkert også rigtigt, men gælder det ikke også for unge, det er jo sket som et langvarigt udviklingsforløb, fra dengang udelukkende 4 % tog en studentereksamen.
  4. Magisterbladet har lavet en beregning, der bliver flere ældre, i 2040 år er der markant flere ældre stemmeberettigede, sikkert ganske rigtigt, og så er det jo sådan.......
  5 Ældres formuer er stærkt stigende; ja, en del af disse formuer udgøres af pensionsformuer og resten går jo videre til børnene, altså de unge, som lige nu ikke har store formuer, forudsat vi (os ældre) ikke formøbler det hele, men det er der ikke historisk belæg for at ældre gør. Pensionsformuerne vil også vokse for de, som er unge lige nu, opsparing til pension for alle er et relativt nyt fænomen.
  6. Store dele af pensionsformuerne er jo anbragt i virksomheder, nogen af de allerstørste spillere på aktiemarkedet er pensionsselskaber, og det kan vel ikke siges at være uproduktivt, og da slet ikke hvis man har sin daglige gang på CBS.

  Når professorer ytrer sig om et eller andet, så skal de, fuldstændigt som os andre, passe på med ikke at falde i den grøft, der hedder:

  "Vi er flere, der mener..."

  Ellers er det jo bare en mening, og det er nogen gange den lige vej mod meningsløshed.


 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Ældre/gamle.

  Jeg husker tydeligt, for få år siden, da mange politikere og andre såkaldte skriftkloge ivrigt omtalte alle ældre som en byrde for samfundet. Det gør man i en vis grad endnu. Jeg mener bare, at sålænge vi har en byrde, som er endnu større, indvandrebyrden, synes jeg at det er totalt malplaceret at blive ved med at hænge os ældre/gamle ud for det værste. Der er lige en ting, som man skal tage i øjesyn, det er, at der findes mange mennesker som arbejder i en relativ høj alder, og som har erfaringer, som samfundet nok vil kunne gøre brug af.
  Jeg mener absolut ikke at man skal se ned på den yngre generation, men man bør lige tænke på at vi gamle også skal have ret til at være her. Vi er trods alt ikke døde endnu.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Danmark er en underskuds-økonomi

  Hastrup du ved udmærket at Danmark er ikke en bæredygtig økonomi og at vi derfor falder tilbage på de internationale ranglister. I 15 år har vi gået een plads tilbage hert år.

  Når Nordsøolien, som vi har snoldet op i snart 30 år, endeligt stopper om 5-6 år, så ser det grueligt galt ud for lille Danmark. Folk som tror på pensionsbevisets tal vil få en brat opvågning når de finder ud af at sådanne tal kun er relative.

  Danmarks økonomi er på lange stræk at sammenligne med de syd-europæiske, Spanien, Grækenland og Portugal. Om man har en stor ubeskæftiget ugndom eller slet ingen ungdom giver økonomisk ikke den store forskel.

 • Anmeld

  Bertelsen

  ?"Ældrebyrden"?

  Tak for din seriøse utrættelighed, Bjarne Hastrup.
  Når jeg, -født i 1945- kigger mig omkring i den "lille by" med 5000 indbyggere, så kender jeg faktisk rigtigt mange. Byen eksploderede indbyggermæssigt i 70'erne, så mange af os har haft børn, der har leget med hinanden. Mange af disse børn er vendt tilbage til byen efter endt uddannelse.
  I dag hygger vi gamle os gevaldigt, når vi om eftermiddagen mødes i vuggestuen, børnehaven og i SFO'en. For vi kommer gående, cyklende, bilende til for at hente børnebørnene, så forældrene kan passe deres arbejde. Og når poderne skal gennemleve diverse børnesygdomme, så er der trygt hos bedstefar / bedstemor, - og mor og far kan trygt passe jobbet uden at skulle tage fri.
  Trivsel, støtte, tryghed, samarbejde og gensidighed imellem generationerne er ikke med i regeringens talkolonner, - som iøvrigt kan manipuleres efter for-godt-befindende !! Man hverken overvejer eller medvurderer de store finansielle besparelser, der ligger i, at den jobarbejdende generation trygt kan passe deres arbejde vel vidende, at børnene har det godt - og TRIVES, så de kan blive fornuftige og harmoniske voksne.
  Mange af os "gamle" har heldigvis stadig kræfterne til at nyde samarbejdet med de yngre generationer. Vi krigs- og efterkrigsbørn var så heldige, at der kom gang i alle slags uddannelser - også for pigerne. Så i stor udstrækning har begge forældre jobbet medens børnene voksede op. Vi var selvbyggere - og hvad ved jeg.
  Siden jeg gik ud af skolen har jeg jobbet sideløbende med uddannelserne og videreuddanelserneder. Efter 42 år på arbejdsmarkedet takkede jeg af og synes ærligt talt, at det er en HÅN at tale om en ældrebyrde. Hvad enten man er frisk som en fisk som 71-årig og aktivt kan støtte den yngre generation, eller nedslidt pga hårdt fysisk arbejde eller stress, så er det en HÅN at tale om en BYRDE. En byrde er noget, der er hårdt at slæbe rundt på !!
  Hvis og når jeg når dertil, at jeg får brug for hjælp, så ved jeg, at jeg ikke vil være god til at bede om den. Er nemlig stadig i "kan-selv-alderen". Men når det sker, så VIL jeg ikke med den slags ordmanipulationer stå model til at BLIVE OMTALT SOM EN BYRDE !
  Vores generation har også investeret både personligt og økonomisk til samfundet i størstedelen af vores liv. Den investering (ressourceopsparing) må man med god samvittighed kunne tære lidt på, hvis det bliver nødvendigt. UDEN at blive nedvurderende omtalt som 2noget2, der skal slæbes rundt på.
  PUNKTUM!

 • Anmeld

  Regula Maltry · pens. lærer

  Ældrebyrden

  Alle snakker hele tiden om ældrebyrden ! Imens læser man på Altinget, at SU i de sidste par år er steget fra 10 til 20 milliarder kroner. Må jeg gøre opmærksom på. at da "ældrebyrden" var i studiealderen eksisterede der ingen SU, og man måtte selv tjene pengene til sit studium (jeg med servering på natværtshuse), hvis man da ikke hørte til de få, med stenrige forældre.
  Samtidig vil jeg nævne, at samme "ældrebyrden" har for størstedels vedkommende arbejdet og betalt skat et helt voksenliv, og dermed betalt med til SU og de unges uddannelse. Så lad' være med at brokke jer!