Debat

Formand for Akademikerne: Vi skal undgå brain-drain i den offentlige sektor, når vi forhandler OK24

Trepartsaftalen er i hus, og snart starter overenskomstforhandlingerne. Akademikernes krav har ikke ændret sig: Løn, fleksibilitet og arbejdsvilkår bliver afgørende emner ved forhandlingsbordet, skriver Lisbeth Lintz Christensen.

Vi skal have løst den gordiske knude: Hvordan befrier vi medlemmernes stigende problemer med arbejdspres? Både i hverdagen og i et helt arbejdslivsperspektiv. Og det bliver vi nødt til at tage hul nu - ved OK24, skriver Lisbeth Lintz Christensen.
Vi skal have løst den gordiske knude: Hvordan befrier vi medlemmernes stigende problemer med arbejdspres? Både i hverdagen og i et helt arbejdslivsperspektiv. Og det bliver vi nødt til at tage hul nu - ved OK24, skriver Lisbeth Lintz Christensen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lisbeth Lintz Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Langt om længe faldt trepartsforhandlingerne om løn på plads.

Trepartsaftalen handlede om at løse rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer for en række specifikke grupper. Det har været et langt forløb. Og en ekstraordinær prøvelse for den danske model, men vi kom i mål.

Der har lige været tid til at tage et par dybe indåndinger, inden vi nu begynder den store omgang med selve overenskomstforhandlinger 2024. Det handler om at se på vilkårene for alle ansatte i den offentlige sektor, ikke kun et par udvalgte grupper.

For Akademikerne har trepartsaftalen ikke ændret på de krav, vi kommer med til OK24. Og vores fokus er også stadig det samme. Hvis ikke vi i fællesskab – arbejdsgiver og arbejdstager - opnår nogle markante resultater, så risikerer vi et regulært brain-drain fra den offentlige sektor.  

Derfor er det løn, fleksibilitet og ordentlige arbejdsvilkår, der har vores fokus denne gang. 

Læs også

Mindsk gabet mellem offentlige og private ansatte

Lønstrukturkomiteen viste, at akademikerne som den eneste gruppe kan opnå et gevaldigt lønhop ved at skifte til et tilsvarende job i den private sektor. Nærmere bestemt 20 procent.

Det handler ikke om, at det offentlige skal være lønførende, men forskellen må heller ikke blive så stor, som den er nu.

Lisbeth Lintz Christensen
Formand i Akademikerne

Det handler ikke om, at det offentlige skal være lønførende, men forskellen må heller ikke blive så stor, som den er nu. Slet ikke, når det private efterhånden også så rigeligt kan konkurrere med det offentlige på andre vilkår.

Derfor skal vi for det første have gjort noget ved det reallønstab, som medlemmerne har oplevet i den sidste overenskomstperiode og samtidig sikre lønstigninger, som matcher de forventede prisstigninger i OK24-perioden for alle. Det er vores krav til lønstigningerne i OK24-resultatet. 

Læs også

Lokal løndannelse er afgørende

Trepartsaftalen indebærer, at vi sammen med arbejdsgiverne skal få lokal løndannelse tilbage på sporet efter OK24.

Hvis vi skal noget med lønnen, så skal pengene også helt ud lokalt, hvor der er den nødvendige viden om, hvem det er hensigtsmæssigt at rekruttere og fastholde via lønnen.

Lisbeth Lintz Christensen
Formand i Akademikerne

Vi har gang på gang drøftet lokal løndannelse ved OK-bordene, fordi alle ønskede forbedringer, men det er endt med småændringer. Nu har vi tiden til at komme ud i hjørnerne og finde de gode samlede løsninger, så vi ikke bare sætter flere lapper på det kludetæppe, vores lønsystem efterhånden er blevet. Vi har store ambitioner og forventninger til arbejdet.

Hvis vi skal noget med lønnen, så skal pengene også helt ud lokalt, hvor der er den nødvendige viden om, hvem det er hensigtsmæssigt at rekruttere og fastholde via lønnen – og hvilken retning for opgaveløsningen, som lønmidlerne skal understøtte.

Lokal løndannelse skal sikre, at det er muligt at rekruttere og fastholde specialister og generalister i yderkommuner, såvel som på Slotsholmen. 

Læs også

Fleksibilitet og arbejdsvilkår skal til forhandling

Det andet element i trepartaftalen var arbejdsvilkår og fleksibilitet. – Vel at mærke i forhold til de grupper som løser plejeopgaver og andre behandlingsopgaver i aften- natte- og weekendvagt.

Også her skal vi helt naturligt ved OK24 have et bredere udsyn. Ikke mindst, fordi vi ser ind i, at behovet for fleksibilitet og gode arbejdsvilkår kun vil vokse sig større og større. At tro andet er en eklatant undervurdering. Som vi ikke har råd til, hvis vi skal have vendt udviklingen med medarbejderflugt.

Derfor er fleksibilitet og arbejdsvilkår to emner, som i den grad fylder på de akademiske forhandlingsborde ved OK24.

Arbejdspresset, både i mængde og tempo, er steget. Det begynder at gå ud over opgavekvaliteten, men værre endnu, det går ud over medarbejderne.

Lisbeth Lintz Christensen
Formand i Akademikerne

Vi skal have løst den gordiske knude: Hvordan befrier vi medlemmernes stigende problemer med arbejdspres? Både i hverdagen og i et helt arbejdslivsperspektiv. Og det bliver vi nødt til at tage hul nu - ved OK24.

Arbejdspresset, både i mængde og tempo, er steget. Det begynder at gå ud over opgavekvaliteten, men værre endnu, det går ud over medarbejderne. De når ikke at komme ned i tempo igen, og de får ikke restitueret. Det ender galt for flere, hvis ikke vi sætter ind. Vi skal designe rammer for arbejdet, som er interessante for akademikerne i kommuner, regioner og staten.

Vores ambitioner går på to ben. Det handler naturligvis om den konkrete hverdag, om arbejdstempo, arbejdspres og muligheden for at restituere, så medarbejdere – og chefer- ikke brænder ud. Men det andet ben handler om, at det er nødvendigt at tænke hele arbejdslivet ind i ligningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Lintz Christensen

Formand, Akademikerne
cand.med. (Københavns Uni. 1994), speciallæge i geriatri, speciallæge i intern medicin

0:000:00