Debat

Arbejdsgiverforeninger: Danmark har brug for et ambitiøst offentligt efteruddannelsessystem

Skal vi i fremtiden have et brugbart efteruddannelsessystem, der kan sikre medarbejdere til den grønne og digitale omstilling, så er der brug for en modernisering af systemet, skriver en række arbejdsgiverforeninger.

En velfungerende voksen- og efteruddannelsesindsats er nødvendig for den grønne og digitale omstilling, hvor virksomheder og medarbejdere har brug for adgang til opkvalificering, skriver Jannik Bay m.fl. 
En velfungerende voksen- og efteruddannelsesindsats er nødvendig for den grønne og digitale omstilling, hvor virksomheder og medarbejdere har brug for adgang til opkvalificering, skriver Jannik Bay m.fl. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Arbejdsmarkedet er konstant under udvikling. Det stiller betydelige krav til fleksibilitet og handling hos virksomheder og medarbejdere. Samtidig står vi midt i store samfundsmæssige ambitioner om hurtigt at omstille Danmark, så vi i højere grad får et bæredygtigt og teknologisk førende samfund.  

En velfungerende voksen- og efteruddannelsesindsats er nødvendig som katalysator – og accelerator – for den grønne og digitale omstilling, hvor virksomheder og medarbejdere har brug for adgang til opkvalificering.  

Derfor er der også behov for et solidt videre- og efteruddannelsessystem (VEU-system), der kan sikre medarbejderne de rette kompetencer. Både til nutidens og fremtidens arbejdsmarked. Men systemet står over for flere store udfordringer. 

Regeringen må på banen 

VEU-systemet – og herunder særligt arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) – spiller i dag en central rolle i forhold til at sikre kompetent arbejdskraft til arbejdsmarkedet.

Faktaboks

Liste over afsendere:

  • Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening
  • Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri
  • Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør i Dansk Erhverv
  • Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne

Det kan være faglærte medarbejdere, der er langt inde i arbejdslivet og har brug for grøn eller digital opkvalificering. Eller dem, som for en tid har mistet fodfæstet på arbejdsmarkedet. Eller den gruppe af medarbejdere, der er i gang med deres første skridt ind på arbejdsmarkedet. 

Samtidig fungerer AMU også som en vigtig katalysator i forhold til at sikre kvalificerede medarbejdere til de brancher og jobfunktioner, der ikke eksisterer formelle uddannelser til. Det kan eksempelvis være inden for stilladsarbejde, asfaltarbejde eller som maskinfører. 

Men systemet er under pres. Skal det offentlige VEU- og AMU-system fortsat kunne levere til disse opgaver i fremtiden, er der brug for at investere og nytænke systemet, så der sikres et moderne og fleksibelt system med kurser af høj kvalitet. 

Med forårets overenskomstaftaler har arbejdsmarkedets parter taget en række skridt for at styrke rammerne for efteruddannelse. Men det kan ikke stå alene. Derfor må regeringen også komme på banen, hvis man politisk vil gøre alvor af ordene om styrket livslang læring og en arbejdsstyrke gearet til en grøn og digital fremtid. 

Behov for modernisering 

Udfordringen er nemlig dén, at tiden er ved at løbe fra det offentlige VEU-system. Reformkommissionen har dokumenteret, at to tredjedele af al kompetenceudvikling i dag sker uden for det offentlige efteruddannelsessystem. 

Skal vi i fremtiden have et brugbart offentligt VEU- og AMU-system, er der behov for en modernisering af systemet og større driftssikkerhed.

Skal VEU- og AMU-systemet fortsat kunne løse de vigtige samfundsopgaver, er der kort sagt behov for en modernisering af systemet. Det kræver både investeringer og politisk vilje til at ændre på status quo. 

Jannik Bay, Signe Tychsen Philip m.fl.

I løbet af de seneste ti år er andelen af annoncerede AMU-hold, der aflyses trods tilmeldte til kurset, mere end fordoblet, så det i dag er mere end en tredjedel af kurserne, der aflyses. Og så bliver det svært for virksomhederne og deres medarbejdere at vide, om de kan få dækket deres behov for opkvalificering gennem de offentlige tilbud. 

Der er også behov for at udnytte mulighederne for digital læring, hvor AMU halter bagefter andre områder. Digitale læringsformer indebærer et kæmpe potentiale, så kurserne kan blive fremtidssikrede, motiverende og ikke mindst kan tilpasses den enkeltes behov. 

Skal VEU- og AMU-systemet fortsat kunne løse de vigtige samfundsopgaver, er der kort sagt behov for en modernisering af systemet. Det kræver både investeringer og politisk vilje til at ændre på status quo. 

Derfor ser vi frem til de kommende trepartsforhandlinger om VEU. Det er vores håb, at regeringen er klar til at løbe med samme stafet og sikre den nødvendige politiske og økonomiske prioritering, der ligger i at føre VEU-systemet ind i en ny grøn, digital og teknologisk fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jannik Bay

Uddannelses- og integrationschef, DA
Cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Signe Tychsen Philip

Chef for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser, Dansk Industri
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Stine Pilegaard Jespersen

Underdirektør, Dansk Erhverv, medlem, Beskæftigelsesrådet
cand.scient.pol. (Aarhus Universitet, 1998)

0:000:00