Arbejdstilsynet fordobler fangsten med ny kontrolstrategi

ARBEJDSMILJØ: Arbejdstilsynet finder næsten dobbelt så mange problemer, når de anvender risikobaseret tilsyn frem for tilfældig stikprøvekontrol, viser nye tal. Beskæftigelsesministeren tør dog ikke love fald i antal arbejdsskader foreløbig.

Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Ved at gå målrettet efter virksomheder i særligt farlige brancher slår Arbejdstilsynet langt mere effektivt ned på arbejdsmiljøsyndere.

Det viser en ny opgørelse fra Arbejdstilsynet, som er den første af sin art, siden et bredt flertal af Folkertingets partier i foråret 2015 vedtog en ny risikobaseret tilsynsmodel.

I 2015 fandt Arbejdstilsynet problemer på 21 procent af de virksomheder, som blev udtaget til kontrol på baggrund af en såkaldt risikobaseret tilsynsmodel, mens der ved tilfældige stikprøver kun blev konstateret problemer på 11 procent af de kontrollerede virksomheder.

Dokumentation

Ny arbejdsmiljøstrategi

  • Et bredt flertal i Folketinget blev i 2011 enige om en strategi, der skal nedbringe antallet af alvorlige arbejdsulykker med 25 procent og reducere antallet af psykisk og fysiske overbelastninger med 20 procent inden 2020.
  • I foråret 2015 indgik SR-regeringen en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om at styrke arbejdsmiljøet.
  • Med aftalen skærpes bøderne for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, mens Arbejdstilsynets kontrolindsats omlægges til mere risikobaseret tilsyn. Det vil sige, at 80 procent af kontrollen fremover rettes mod brancher og virksomheder, hvor risikoen for arbejdsskader er størst.
  • Det risikobaserede tilsyn foregår på baggrund af en såkaldt indeksmodel, som indeholder en række brancherettede og virksomhedsrettede parametre - for eksempel om virksomheden tidligere har anmeldt en alvorlig arbejdsulykke eller om Arbejdstislynet tidligere har udstedt påbud på grund af arbejdsmiljøproblemer.
  • Fra starten af 2016 har Arbejdstilsynet i endnu højere grad målrettet tilsynet mod virksomheder med størst arbejdsmiljøproblemer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00