Debat

Besk, barsk og udokumenteret

DEBAT: At være på sygedagpenge er ikke en lukrativ ordning. Det er ikke noget, man vælger for at undgå at komme tilbage på arbejdsmarkedet, mener Gigtforeningens direktør som et modsvar til Benedikte Kiær (K).
Jeg er researcher på portalerne Christiansborg og Arbejdsmarked. Jeg blev BSc i statskundskab fra Københavns Universitet i 2011 og er nu kandidatstuderende samme sted.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

Den konservative Benedikte Kiær vil (ifølge Altinget 23/4) fastholde varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Det begrundes med, at de kommende reformer af sygedagpenge og førtidspension vil medføre, at "man bare vil blive på sygedagpenge for at undgå at komme på ressourceforløb".

Gad vide, hvad det er, Benedikte Kiær ser for sig? At det er en svir at være kronisk syg og på sygedagpenge? At det fede liv leves på overførselsindkomst? At kronisk syge helst vil undgå at blive så velbehandlede, at de kan komme tilbage til et aktivt liv og en velfungerende hverdag?

Hvorfor denne mistro, Benedikte Kiær?

Faktum er jo, at der i dag ikke er nogen, der får lov at hænge i sygedagpengesystemet. Der er stramme opfølgningsregler, og kommunerne er skrappe til at følge op på sygedagpengemodtagerne.

Faktum er også, at sygedagpengene ikke er en lukrativ ordning, som mennesker helst vil fastholdes i. Hvis det var tilfældet, så ville de syge jo komme i arbejde allerede i dag, når sygedagpengene stopper. Det gør de ikke. Hvert år mister ca. 6.000 personer retten til sygedagpenge som følge af varighedsbegrænsningen. En stor del af disse overgår til anden offentlig forsørgelse, f.eks. revalidering eller førtidspension. De kommer altså ikke tilbage på arbejdsmarkedet, som Konservative åbenlyst tror, de vil. Dertil kommer, at ca. 1000 af dem, der fortsat er syge, udiagnosticerede eller ubehandlede, mister enhver form for forsørgelse.

Jeg vil gerne opfordre alliancepartnerne til at tage en snak med de mennesker, det drejer sig om. Her kan de så spørge de syge, om det hjælper på sygdom og arbejdsevne at miste sin indkomst og at kæmpe mod en social deroute.

Lene Witte
Direktør, Gigtforeningen

Alligevel mener Benedikte Kiær åbenlyst, at syge medborgere helst vil undgå at komme i ressourceforløb for dermed at blive hjulpet tilbage til arbejdsmarkedet.

Jeg fristes til at spørge: Hvor ved du det fra? Det er en besk og barsk melding - og den er hundrede procent udokumenteret.

Foto: gigtforeningen.dk

I Gigtforeningen er vi i tæt dialog med mange mennesker med kroniske sygdomme, og vores indtryk er det modsatte: De fleste vil gerne tilbage på arbejdsmarkedet, når de har fået deres ofte smertefulde og funktionshæmmende sygdomme under kontrol.

Benedikte Kiær hægter sig på en ny alliance, der tilsyneladende kæmper for at fastholde loftet for sygedagpengene i forbindelse med de kommende reformforhandlinger. Venstre, Konservative, delvis Radikale, kommunerne og arbejdsgiverne. Og spores der en vaklen hos Socialdemokraterne?

Jeg vil gerne opfordre alliancepartnerne til at tage en snak med de mennesker, det drejer sig om. Her kan de så spørge de syge, om det hjælper på sygdom og arbejdsevne at miste sin indkomst og at kæmpe mod en social deroute.

De kunne jo også spørge, hvordan det føles at blive straffet tre gange: Første gang, når man bliver syg. Anden gang, når man ikke kan få en diagnose. Tredje gang, når man mister indtægten.

Og endelig kan Benedikte Kiær måske forklare de syge og os, der kæmper for deres sag, hvorfor hun tror, de helst vil undgå at komme i et ressourceforløb, og hvad hun bygger sin mistro på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00