Bredt flertal skærper indsats mod dræber fra fortiden

ASBEST: 30 år efter forbuddet koster asbest fortsat omkring 200 danskere livet hvert år. Men især yngre mennesker i byggeriet kender meget lidt til risikoen. Ny politisk aftale skal sikre, at færre udsættes for asbest.

Omkring 200 danskere dør hvert år af asbestrelaterede sygdomme. Den hyppigste årsag er lungehindekræft, som først rammer 20-40 år efter arbejdet med asbest.
Omkring 200 danskere dør hvert år af asbestrelaterede sygdomme. Den hyppigste årsag er lungehindekræft, som først rammer 20-40 år efter arbejdet med asbest.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
Forbud mod asbest
  • 1972: Forbud mod stort set al anvendelse af asbest både indendørs og udendørs som hovedregel. Dog dispensation til at anvende forskellige asbestholdige materialer, som med tiden blev begrænset.
  • 1986: Ophør af de sidste dispensationer til indendørs anvendelse af asbestholdige materialer i bygninger.
  • 1990: Ophør af de sidste dispensationer til udendørs anvendelse af asbestholdige materialer på bygninger.

Kilde: Arbejdstilsynet

Mens USA's præsident Trumph arbejder på at gøre asbest 'great again', har et bredt politisk flertal herhjemme besluttet at skærpe indsatsen mod det frygtede byggemateriale.

Selv om asbest har været totalt forbudt siden 1990, udgør det fortsat en sundhedsfare for ansatte i byggeriet.

Samtlige partier i Folketinget blev mandag enige om at gennemføre 20 anbefalinger fra arbejdsmarkedets parter, der skal sikre, at færre udsættes for asbest.

Dokumentation

Ny asbest-aftale

Regeringen har indgået en aftale med samtlige partier i Folketinget for at sikre, at færre udsættes for asbest.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen nedsatte i foråret 2017 en arbejdsgruppe, som skulle undersøge behovet for nye initiativer, så færre udsættes for asbest.

Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter samt Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Arbejdstilsynet.

Arbejdsgruppen offentliggjorde i april 2018 sine anbefalinger, som Folketingspartierne nu har besluttet at gennemføre.

Aftalepartierne er enige om følgende:

Forundersøgelser i byggeriet skal styrkes
Der skal sættes et øget fokus på vigtigheden af gode forundersøgelser i byggeriet med en ny branchevejledning om forundersøgelser samt en revidering af eksisterende vejledningsmaterialer i forhold til reglerne om forundersøgelser.

Der skal være klarhed om roller og pligter
Det skal i reglerne og vejledningerne om asbest tydeliggøres, hvilke aktører der har hvilke pligter. Dette har baggrund i, at der er mange aktører og flere forskellige regelsæt, der finder anvendelse i forhold til asbestområdet. Aftalepartierne er derudover enige om, at relevante hjemmesider tilpasses og udbygges i forhold til de forskellige roller og pligter på asbestområdet. 

Der skal laves en fælles kommunikationsindsats om asbest
Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg og Arbejdstilsynet skal gennemføre en koordineret formidlings- og kommunikationsindsats om asbest, hvor bl.a. de nye materialer kommunikeres ud i branchen.

Arbejdsmarkedets parter skal drøfte Arbejdstilsynets håndtering af og erfaringer med asbestområdet
Dette skal ske med udgangspunkt i en redegørelse, som Arbejdstilsynet udarbejder. Arbejdstilsynets redegørelse og anbefalingerne fra arbejdsmarkedets parter forelægges aftalepartierne.

Der kan være fordele i at opbygge mere viden på asbestområdet
med henblik på at kunne reducere risiko for asbestudsættelse og sikre beskyttelse af de ansatte, og arbejdsmarkedets parter skal derfor gå i dialog med relevante forskningsinstitutioner med henblik herpå.

Her kan du læse alle 20 anbefalinger fra arbejdsgruppen om asbest.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00