Dagpenge-joker: Økonomer håber på stor nudging-gevinst

ADFÆRDSØKONOMI: Det rene økonomiske skøn lyder, at 6.700 vil miste dagpengeretten. Men Dagpengekommissionen håber, at karensdage og beskæftigelsekonto kan bringe tallet helt ned til 4.000 personer årligt.

Sociale sikringssystemer skal indrettes, så folk forstår dem. Ellers handler de ofte kortsigtet og økonomisk irrationelt, vurderer professor Nina Smith, der er formand for dagpengekommissionen.
Sociale sikringssystemer skal indrettes, så folk forstår dem. Ellers handler de ofte kortsigtet og økonomisk irrationelt, vurderer professor Nina Smith, der er formand for dagpengekommissionen.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Vi økonomer er først for nylig blevet opmærksomme på, at der inden for psykologien er sindssyg meget forskning, som viser, at mennesker tænker kortsigtet, men at en lille smule tilskyndelse kan få dem til at ændre fuldstændig adfærd.

Michael Rosholm
Professor i økonomi, Aarhus Universitet

Børn med stor appetit på skumfiduser kan få afgørende betydning for effekten af den reform af dagpengesystemet, som regeringens kommission præsenterede deres anbefalinger til mandag.

I 1960 efterlod psykologen Walter Mischel børn alene med en skumfidus med udsigt til endnu en fidus som bonus, hvis de undlod at spise den første. De børn, som undgik fristelsen og udviste selvkontrol, klarede sig bedre senere i livet.

Ledige er ikke børn, og job er ikke skumfiduser.

Dokumentation

Dagpengekommissionens anbefalinger: 

  • Fleksibel forlængelse af dagpengeperioden: Dagpengeperioden kan forlænges med op til et år. Beskæftigelse i timer indsættes på en beskæftigelseskonto, der kan veksles til dagpengeret i forholdet 1:2.
  • Satsberegning: Dagpengesatsen beregnes kun ved ny-indplacering. Det vil ske på baggrund af de 12 måneder med højest indkomst ud af de seneste 24 måneder. Det nuværende princip om seneste tre måneder droppes.
  • Forbrug i timer: Dagpengeretten skal forbruges i timer, så forbruget stemmer overens med det, der udbetales. I dag forbruges den i uger – uanset hvor mange dage i ugen, man har fået dagpenge.
  • Karens*: Hver tredje måned udbetales to dagpengedage mindre. Det sker dog ikke, hvis den ledige har været beskæftiget i mindst 15 dage de seneste tre måneder.
  • Dimittendsats: Satsen for dimittender reduceres fra 82 til 78 pct. af den maksimale dagpengesats.
  • Supplerende dagpenge: Supplerende dagpenge forbruges i måneder. Retten er ved indplacering otte måneder, og den gen-optjenes fleksibelt ved beskæftigelse på mere end 146 timer pr. måned i forholdet 1:2. I det nuværende system er der en regel om, at en periode med supplerende dagpenge skal være fuldt opbrugt, før man kan genoptjene en ny. Denne regel videreføres ikke.
  • Tilknytningskrav**: Der indføres en måned uden ydelse ved nyindplacering for personer, der i løbet af de seneste otte år har været på dagpenge i fulde fire år. Personen får i så fald kun en dagpengeperiode på et år og 11 måneder.
  • G-dage: Arbejdsgiveren skal betale dagpenge til den ledige de første to dage. Det kommer til at gælde alle ansættelser, også de helt kortvarige.
  • Modernisering – optjening af dagpengeret i indkomst: Dagpengeretten optjenes i indkomst, hvor op til 17.700 kr. kan tælle med hver måned. 12 gange dette beløb (212.400 kr.) berettiger til dagpenge. Kravet skal opfyldes, når beskæftigelseskontoen går i nul eller referenceperioden udløber. I dag optjenes dagpengeretten i timer (1.924 timer).
  • Digitalisering: Dagpengesystemet overgår fra et ugebaseret til et månedsbaseret system på baggrund af registerdata. Det betyder, at en større del af administrationen kan foregå automatisk.
  • Overskydende timer: Reglerne om, at overskydende timer skal afspadseres, før der kan udbetales dagpenge, afskaffes.

*FTF og LO foreslår, at der udbetales én dags dagpenge mindre hver fjerde måned.
**FTF og LO tilslutter sig ikke forslaget.

Kilde: Dagpengekommissionens rapport


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00