Debat

DANA: Ny dagpengemodel er lovende

DEBAT: En ny dagpengemodel for selvstændige er blevet vedtaget af et bredt politisk flertal. DANA, a-kasse for selvstændige, hilser ændringerne velkomne.

Foto: Pressefoto - DANA
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Keith Fobian
Administrerende direktør i DANA

Så skete det endelig. Et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har netop vedtaget at indføre helt nye dagpengeregler for selvstændige.

Man kan virkelig tale om en reform, som vi hos DANA finder interessant og lovende.

En fuldstændig ny formel i forhold til de selvstændige - mere retfærdige og forståelige regler og krav, og en mere nutidig tilgang til den enkeltes indkomstforhold, der jo ofte er sammensat af flere indkomstarter. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er dét, vi i DANA har kæmpet for i mange år. 

Mere gennemsigtighed
Der bliver tale om en tiltrængt forenkling af betingelserne for ret til dagpenge for forsikrede med indkomst fra både egen virksomhed og lønarbejde.

Den nye model vil sikre, at selvstændige i langt højere grad ligestilles med lønmodtagere, og at ret til dagpenge og efterløn kan optjenes ved en kombination af selvstændig virksomhed, lønarbejde og honorarer.

Keith Fobian
Administrerende direktør i DANA

Den nye model vil sikre, at selvstændige i langt højere grad ligestilles med lønmodtagere, og at ret til dagpenge og efterløn kan optjenes ved en kombination af selvstændig virksomhed, lønarbejde og honorarer.

Derudover vil vurderingen af ret til dagpenge og efterløn, som i dag er baseret på skøn, erstattes af klare, enkle betingelser, hvilket vil styrke retssikkerheden og skabe klarhed og tryghed for det enkelte medlem.

Systemet kommer til at fungere mere objektivt og registerbaseret, hvilket også vil lette det administrative arbejde i forbindelse med behandlingen af selvstændiges ledighed.

Og sidst men ikke mindst vil flere former for beskæftigelse under ledighed kunne betale sig.

Selvstændige ligestilles med lønmodtagere
De nye regler fjerner fokus fra, om det enkelte medlem er selvstændig eller lønmodtager. Det relevante vil fremover være, om de indkomster, medlemmet har, skal håndteres efter reglerne for lønmodtagere eller for selvstændige.

Begge indkomstformer vil tælle med ved a-kassens beregninger, og skillelinjen imellem dem vil komme til at følge den skattemæssige sondring.

En central tanke i det nye system er, at alle arbejdsindkomster, som der er betalt skat af, skal kunne lægges sammen ved optjening af retten til dagpenge, og til beregning af satsen. Det er nyt, og det er vi meget tilfredse med hos DANA.

Dermed kan dagpengeret nemlig optjenes på grundlag af al indkomst inden for en periode på tre år (optjeningsperioden).

Disse foreslåede ændringer finder vi positive, da det gør op med den tidligere skønsbaserede model, hvor medlemmet skal sandsynliggøre at have udøvet selvstændig virksomhed på fuld tid i såkaldt ”væsentligt omfang” i mindst 52 uger inden for de seneste 3 år.

Hvornår er en selvstændig egentlig ledig?
Et andet område, som har været kilde til megen frustration hos DANAs medlemmer, er de nuværende regler for, hvornår man kan få dagpenge og efterløn.

I dag er reglerne om dokumentation for virksomhedsophør uhørt strikse og forudsætter afvikling af personale, afhændelse af virksomhedens lokaler, driftsmidler, inventar, varelager og afmeldelse af CVR-nummer m.m., inden et ophør kan anerkendes, og udbetaling påbegyndes. Det opleves meget kompliceret, bureaukratisk og mistænksomt.

Fleksibilitet
Den nye model for ophør lægger op til, at det skal være meget nemmere at ophøre med virksomhed og blive dagpengeberettiget.

Ifølge de nye regler skal man kunne anses for ophørt med virksomhedsudøvelse via et såkaldt ”ophørsbevis”, som fås gennem Virk.dk, når virksomheden afmeldes fra CVR. Ved denne ophørsform vil man få tre ugers ventekarens, inden man kan få udbetalt dagpenge.

En anden mulighed vil være, at en person kan anses for ledig, når han eller hun har erklæret på tro og love, at denne er ophørt med at drive virksomheden og indhenter et ophørsbevis fra Virk.dk inden seks måneder.

Her skal medlemmet acceptere en-to måneders ventekarens, men får til gengæld mulighed for at beholde alle sine driftsmidler, varelager, lokaler mv., som jo så kan afvikles i ro og mag, efterhånden som der dukker købere op – ELLER driftsmidlerne kan beholdes til evt. genopstart på et senere tidspunkt eller til privat brug. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Keith Fobian

Fuldmægtig, Forsyningstilsynet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00