Debat

Dansk Erhverv: Det fleksible arbejde må ikke blive en anekdotisk parentes

DEBAT: Coronakrisen har lært os at udnytte teknologien og arbejde fleksibelt både ude, hjemme, på jobbet og på farten. Det rummer fantastiske muligheder, som vi skal holde fast i, skriver Janus Sandsgaard, fagchef i Dansk Erhverv. 

Hjemmearbejde åbner for fantastiske muligheder, som omsider får luft under vingerne, skriver Janus Sandsgaard. 
Hjemmearbejde åbner for fantastiske muligheder, som omsider får luft under vingerne, skriver Janus Sandsgaard. Foto: Dansk Erhverv
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Janus Sandsgaard,
Digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv 

Jeg går lidt stille med det, men
jeg stortrives under coronanedlukningen.

Hjemmearbejde passer mig personligt mægtigt
og åbner fantastiske muligheder, som omsider får luft under vingerne.

Jeg er taknemmelig for at tilhøre en privilegeret gruppe af kontorkrigere, hvor hjemmearbejdet giver mening. 

Sådan er det ikke for alle mennesker og arbejdssituationer, og det er en banal, men afgørende pointe.  

Derfor bliver jeg træt, når snakken går på, om vejen frem monstro er hjemmearbejde eller udearbejde. Eller når gamle spekulationer om, at hjemmearbejde permanent fortrænger alt andet og efterlader kontorlandskaberne øde som en scene fra en zombiefilm, stikker hovedet frem.

Det har de allerfærreste lyst til, fordi vi også er sociale væsener med krop og sjæl, og fordi noget af vores arbejde klares bedst analogt - og i det hele taget på mange forskellige måder. 

Hjemme-/udearbejde er selvfølgelig ikke et enten/eller. Knap nok et både/og. Faktisk tror jeg svaret kommer i tusind farver og faconer, alt efter organisation, personligt temperament, dagsform og årstid. Lidt som hvis vi diskuterede om fremtiden er bearnaise eller rugkiks og overså buffeten, veganerne og et talende egern i en gummibåd.

Slip arbejdet løs
Tilbage i 2014 turnerede Microsoft med et slagord om, at “arbejde er en aktivitet og ikke et sted vi tager hen”. 

Jeg elskede det, og man må sige at virksomheden var på forkant. For tilgangen stak dybere end Ude & Hjemme.  

Arbejde foregår bedst situationsbestemt, og med teknologiens velsignelser kan vi omsider slippe det løs. 

Geografisk kan det være fra hjemmet, cafeen, eller toget mellem Aarhus og København. Måske fra bittesmå kontorlandskaber rundt omring i landet, hvor folk fra forskellige virksomheder lejer sig ind og deler kopimaskine og frokostsnak. 

Men mindst lige så vigtigt: Når vi arbejder fra kontorbygningen, foregår det ikke nødvendigvis bedst med afsæt i den faste plads på eget kontor eller i cellen i kontorlandskabet. Nogle gange har man brug for ego-cellen, andre gange for en lille stillezone. Måske også et stort lokale tapetseret med whiteboards og ærteposer. 

Teknologien hjælper os, fordi den bliver vidunderlig usynlig og tilgængelig alle vegne - trådløst bredbånd, fikse apparater, vi gider tage med os, og samarbejdsværktøjer, som kobler os sammen. 

Vi behøver ikke længere være bundet til cellen i kontorlandskabet, som før var defineret ved placeringen af den stationære PC, eller hvor kablet rakte.

Fantastiske muligheder foran os
Det åbner muligheden for, at vi kan tilrettelægge arbejdet, som det passer organisationen, projektet og mennesket. 

Det stiller nye krav til os alle som medarbejdere og ikke mindst som ledere, som skal følge tilsvarende situationsbestemt med.

Det skal nok give skvulp i HR-afdelingen og mareridt i Intern Service, men vigtigst af alt er det fantastiske muligheder, der ligger foran os, hvor vi omsider får mulighed for at tilrettelægge arbejdet, så det passer til mennesket og opgaven. 

Vi kommer helt sikkert til at fumle og begå fejl, som vi vil se tilbage på med krummede tæer. Men jeg håber inderligt, at vi benytter lejligheden til at sætte fri og prøve af. Flere virksomheder er allerede godt på vej. 

Lad ikke corona-arbejdet blive en anekdotisk parentes som den store strømafbrydelse i 2002. Lad det blive starten på noget større og bedre, og lad det med tiden finde form og blive hverdag, som ingen gider læse debatindlæg om. 

Lad os se, hvad vi kan drive den til, og lad os invitere kokken og veganeren og hele slænget med på rejsen. 

Verden er på mange måder større end bearnaise og rugkiks. Fremtiden er hybrid og fremtiden er nu.

Dokumentation

Temadebat: Fuld fleksibilitet eller grænseløst arbejde – er hjemmearbejde kommet for at blive? 

Mange danske arbejdspladser har under coronakrisen skulle omstille sig til hjemmearbejde. Det har også været en omvæltning på chefkontorerne, hvor der i begyndelsen af krisen var bekymring for, at hjemmearbejdet ville påvirke medarbejdernes produktivitet negativt.

Men hjemmearbejde har på mange måder vist sig at være en positiv overraskelse. Mange ledere har oplevet højere produktivitet, større arbejdsglæde og større kreativitet blandt medarbejderne, viser et forskningsprojekt om virtuel ledelse under coronakrisen fra Københavns Universitet og Copenhagen Business School.

Har corona disruptet 150 års arbejdskultur baseret på fysisk tilstedeværelse og skabt et reelt gennembrud for en mere fri og flydende forståelse af arbejdstid og arbejdssted? Hvad bør arbejdsgivere og politikere gøre for at sikre, at hjemmearbejde forbliver en mulighed, som medarbejderne benytter? Og hvilke faldgruber er vigtige at have for øje, hvis hjemmearbejde er kommet for at blive?

Her er deltagerne:

  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening
  • Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering, Dansk Erhverv
  • Martin Rasmussen, næstformand, HK
  • Morten Skov Christiansen, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Pernille Erichsen, chef for ledelse og virksomhedsudvikling, Dansk Industri
  • Pernille Salomon, kommunaldirektør, Hørsholm Kommune
  • Peter Holdt Christensen, lektor og forsker i distancearbejde, Copenhagen Business School
  • Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister og medlem af Folketinget
  • Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig og næstformand for Djøf
  • Stefan Birkebjerg Andersen, stadsdirektør, Odense Kommune.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Sandsgaard

Fhv. digitaliseringspolitisk fagchef, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2006)

0:000:00