Debat

Kommunaldirektør: Nye idéer udvikles bedst ved at mødes ansigt til ansigt

DEBAT: Selvom hjemmearbejde kan vise sig at øge produktiviteten, arbejdsglæden og tilmed give medarbejderne et lettere liv, er det vigtigt også at mødes ansigt til ansigt på arbejdspladsen, skriver kommunaldirektør i Hørsholm Kommune. 

Mange medarbejdere i Hørsholm Kommune savnede deres kollegaers nærvær og faglige input, skriver Pernille Halberg Salamon.
Mange medarbejdere i Hørsholm Kommune savnede deres kollegaers nærvær og faglige input, skriver Pernille Halberg Salamon.Foto: Hørsholm Kommune
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Halberg Salamon, kommunaldirektør i Hørsholm Kommune

Coronakrisen har været en øjenåbner for mange af os - også når det gælder hjemmearbejde.

Da Corona ramte, og dagligdagen blev forandret, tog Hørsholm Kommune et syvmileskridt i forhold til at klare arbejdsopgaverne hjemmefra digitalt.

Vi fik sat gang i de digitale møder i et tempo, som jeg slet ikke troede var muligt. Det gjaldt hele vejen rundt fra lærerne i folkeskolen, til sagsbehandleren på socialområdet og HR-medarbejderen på rådhuset.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Organisationens parathed til at arbejde digitalt på distancen ændrede sig med et fingerknips, og niveauet og effektiviteten kunne holdes. Jeg ved dog, at mange savnede nærværet og kollegernes input, men opgaverne blev faktisk løst.

Hjemmearbejde skal være fleksibelt 
De gode erfaringer er vigtige at holde fast i, men samtidig har de fleste af os også oplevet, at det er en kæmpe gevinst at få lov til at være sammen på arbejde. Så hvad nu?

For mig er det imidlertid et skrækscenarie, hvis det bliver som i Google og nogle af de andre techgiganter, hvor medarbejderne arbejder hjemme hele tiden

Pernille Halberg Salamon
Kommunaldirektør i Hørsholm Kommune

I Hørsholm Kommune har vi besluttet at åbne op for, at medarbejdere kan arbejde hjemmefra efter aftale med deres leder. Vi sætter ikke en fast faktor på, som for eksempel bankerne gør, for hjemmearbejdet skal være fleksibelt og tilpasset de opgaver, som vi skal løse.

Fokus skal være på det, vi er sat i verden for: nemlig borgerne. Det gælder uanset, om du arbejder som hjemmehjælper i ældreplejen, eller du arbejder med at optimere økonomistyringen på rådhuset.

Så det vigtigste kriterie for, om vi skal have mere eller mindre hjemmearbejde – ja, det er spørgsmålet, om det skaber bedre løsninger for borgeren. Så hvis økonomimedarbejderen bliver mere effektiv ved at arbejde hjemme engang imellem, så skal vi naturligvis åbne op for det som arbejdsgiver.

Vigtigt at mødes ansigt til ansigt
Det giver en frihed i forhold til løsningen af opgaverne, at vi med de kæmpe digitale landvindinger, nu kan sidde stort set hvor som helst, når bare der er et netværk.

Vi skal heller ikke være blinde for, at det for nogle kan være lettere at få familieliv og arbejdsliv til at passe sammen, når hjemmearbejde er en mulighed. Det er også et element i at være en moderne arbejdsplads.

For mig er det imidlertid et skrækscenarie, hvis det bliver som i Google og nogle af de andre techgiganter, hvor medarbejderne arbejder hjemme hele tiden.

Det er en vigtig værdi at mødes ansigt til ansigt – det er sådan vi bedst udvikler nye idéer. En risiko ved ikke at mødes fysisk er, at vi kommer til at fokusere udelukkende på drift og ikke på udvikling.

Det skaber sammenhængskraft at have en dagligdag med kollegerne og fælles mål. Og så er det – ikke mindst – sjovt at gå på arbejde.

Dokumentation

Temadebat: Fuld fleksibilitet eller grænseløst arbejde – er hjemmearbejde kommet for at blive? 

Mange danske arbejdspladser har under coronakrisen skulle omstille sig til hjemmearbejde. Det har også været en omvæltning på chefkontorerne, hvor der i begyndelsen af krisen var bekymring for, at hjemmearbejdet ville påvirke medarbejdernes produktivitet negativt.

Men hjemmearbejde har på mange måder vist sig at være en positiv overraskelse. Mange ledere har oplevet højere produktivitet, større arbejdsglæde og større kreativitet blandt medarbejderne, viser et forskningsprojekt om virtuel ledelse under coronakrisen fra Københavns Universitet og Copenhagen Business School.

Har corona disruptet 150 års arbejdskultur baseret på fysisk tilstedeværelse og skabt et reelt gennembrud for en mere fri og flydende forståelse af arbejdstid og arbejdssted? Hvad bør arbejdsgivere og politikere gøre for at sikre, at hjemmearbejde forbliver en mulighed, som medarbejderne benytter? Og hvilke faldgruber er vigtige at have for øje, hvis hjemmearbejde er kommet for at blive?

Her er deltagerne:

  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening
  • Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering, Dansk Erhverv
  • Martin Rasmussen, næstformand, HK
  • Morten Skov Christiansen, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Pernille Erichsen, chef for ledelse og virksomhedsudvikling, Dansk Industri
  • Pernille Salomon, kommunaldirektør, Hørsholm Kommune
  • Peter Holdt Christensen, lektor og forsker i distancearbejde, Copenhagen Business School
  • Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister og medlem af Folketinget
  • Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig og næstformand for Djøf
  • Stefan Birkebjerg Andersen, stadsdirektør, Odense Kommune.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Halberg Salamon

Direktør, Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00