Kommunaldirektør: Nye idéer udvikles bedst ved at mødes ansigt til ansigt

DEBAT: Selvom hjemmearbejde kan vise sig at øge produktiviteten, arbejdsglæden og tilmed give medarbejderne et lettere liv, er det vigtigt også at mødes ansigt til ansigt på arbejdspladsen, skriver kommunaldirektør i Hørsholm Kommune. 

Af Pernille Halberg Salamon, kommunaldirektør i Hørsholm Kommune

Coronakrisen har været en øjenåbner for mange af os - også når det gælder hjemmearbejde.

Da Corona ramte, og dagligdagen blev forandret, tog Hørsholm Kommune et syvmileskridt i forhold til at klare arbejdsopgaverne hjemmefra digitalt.

Vi fik sat gang i de digitale møder i et tempo, som jeg slet ikke troede var muligt. Det gjaldt hele vejen rundt fra lærerne i folkeskolen, til sagsbehandleren på socialområdet og HR-medarbejderen på rådhuset.

Organisationens parathed til at arbejde digitalt på distancen ændrede sig med et fingerknips, og niveauet og effektiviteten kunne holdes. Jeg ved dog, at mange savnede nærværet og kollegernes input, men opgaverne blev faktisk løst.

Hjemmearbejde skal være fleksibelt 
De gode erfaringer er vigtige at holde fast i, men samtidig har de fleste af os også oplevet, at det er en kæmpe gevinst at få lov til at være sammen på arbejde. Så hvad nu?

I Hørsholm Kommune har vi besluttet at åbne op for, at medarbejdere kan arbejde hjemmefra efter aftale med deres leder. Vi sætter ikke en fast faktor på, som for eksempel bankerne gør, for hjemmearbejdet skal være fleksibelt og tilpasset de opgaver, som vi skal løse.

Fokus skal være på det, vi er sat i verden for: nemlig borgerne. Det gælder uanset, om du arbejder som hjemmehjælper i ældreplejen, eller du arbejder med at optimere økonomistyringen på rådhuset.

Så det vigtigste kriterie for, om vi skal have mere eller mindre hjemmearbejde – ja, det er spørgsmålet, om det skaber bedre løsninger for borgeren. Så hvis økonomimedarbejderen bliver mere effektiv ved at arbejde hjemme engang imellem, så skal vi naturligvis åbne op for det som arbejdsgiver.

Vigtigt at mødes ansigt til ansigt
Det giver en frihed i forhold til løsningen af opgaverne, at vi med de kæmpe digitale landvindinger, nu kan sidde stort set hvor som helst, når bare der er et netværk.

Vi skal heller ikke være blinde for, at det for nogle kan være lettere at få familieliv og arbejdsliv til at passe sammen, når hjemmearbejde er en mulighed. Det er også et element i at være en moderne arbejdsplads.

For mig er det imidlertid et skrækscenarie, hvis det bliver som i Google og nogle af de andre techgiganter, hvor medarbejderne arbejder hjemme hele tiden.

Det er en vigtig værdi at mødes ansigt til ansigt – det er sådan vi bedst udvikler nye idéer. En risiko ved ikke at mødes fysisk er, at vi kommer til at fokusere udelukkende på drift og ikke på udvikling.

Det skaber sammenhængskraft at have en dagligdag med kollegerne og fælles mål. Og så er det – ikke mindst – sjovt at gå på arbejde.

Forrige artikel Hummelgaard: Hjemmearbejde må ikke gå ud over det uformelle arbejdsmiljø Hummelgaard: Hjemmearbejde må ikke gå ud over det uformelle arbejdsmiljø Næste artikel Gigtforeningen: Flere skal have gavn af seniorpensionen Gigtforeningen: Flere skal have gavn af seniorpensionen
DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

FORSLAG: Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradraget mere fleksibelt for at fremme grønne investeringer hos boligejerne og fastholde arbejdspladser i byggebranchen. Regeringen nægter at tage stilling før finanslovsforhandlingerne.