Debat

Dansk Metal: Revalidering er et glemt værktøj i kampen mod ledighed

Revalidering er en overset mulighed, når ledige skal tilbage i job. Selvom det har dyre omkostninger på kort sigt, vil det være en investering på længere sigt, skriver John Larsen fra Dansk Metal.

Mange kommuner fravælger revalidering, da det er dyrt på kort sigt, men i virkeligheden kan det betale sig økonomisk i det lange løb, mener John Larsen.
Mange kommuner fravælger revalidering, da det er dyrt på kort sigt, men i virkeligheden kan det betale sig økonomisk i det lange løb, mener John Larsen.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
John Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Revalidering – altså omskoling til et andet erhverv – er blevet et glemt værktøj, når ledige med nedsat arbejdsevne skal hjælpes tilbage i job. Siden 2015 er antallet af personer på revalidering faldet med cirka 58 procent.

Der er derfor behov for, at reglerne gøres mere fleksible, så brugen af revalidering kan øges. Det vil hjælpe flere tilbage på arbejdsmarkedet.

Undersøgelser viser nemlig, at revalidering er et af de mest effektive redskaber til at få ledige i job. Cirka 50 procent af dem, der afsluttede et revalideringsforløb i 2019, er efterfølgende kommet i beskæftigelse eller selvforsørgelse. Det vidner om en indsats, der virker. Derfor ser jeg med stor bekymring på udviklingen.  

Den rette indsats på lang sigt
Der er særligt to grunde til, at revalidering fravælges som værktøj i kampen mod ledighed.

For det første siger lovgivningen, at alle andre indsatser og veje til job skal være afprøvet, inden revalidering kan tages i brug.

En regel, der i mine øjne er meningsløs. For det er da langt bedre at revalidere medlemmer til langtidig beskæftigelse her og nu fremfor at sende dem i korte aktiveringsforløb, hvor de ryger ind og ud af ledighed.

Det er jo en tudetosset strategi

John Larsen
Hovedkasserer, Dansk Metal

For det andet oplever kommunerne, at revalidering er dyrt. Det betyder, at kommunerne har stort incitament til at fravælge revalidering.

Problemet er bare, at det er en kortsigtet strategi. Revalidering er muligvis dyrere på kort sigt, men det er en indsats, som kan spare kommunen penge på lang sigt, blandt andet i form af færre udgifter til ydelser, helbredsindsatser, tillæg og sagsbehandling.

Manglende hjælp fra kommunen
Samlet set betyder det, at vi ser flere tilfælde, hvor vores medlemmer forhindres i at få den hjælp, som de har brug for. Lad mig komme med et konkret eksempel:

Et medlem kan ikke længere arbejde inden for sit erhverv som industritekniker på grund af fysisk nedslidning. Han vil gerne uddanne sig til teknisk designer – et erhverv, som kan tage hensyn til hans skånebehov, og som han vil kunne arbejde med frem til pensionsalderen. Men kommunen vurderer, at han ikke er berettiget til revalidering.

Vi ser gerne, at kommunerne i højere grad bruger revalidering som et redskab til at få ledige i job

John Larsen
Hovedkasserer, Dansk Metal

Medlemmet har ikke råd til at uddanne sig på ordinære vilkår. Derfor er han nu vendt tilbage til sit job som industritekniker, der forvolder ham store smerter, og som han kun bliver mere syg af. Om noget tid bliver han bliver så syg, at han ikke kan klare det mere.

Fremfor at kommunen hjælper ham videre til varig beskæftigelse via revalidering, bliver han inden længe overladt til overførselsindkomster i de næste 20 år frem til pensionsalderen. Det er jo en tudetosset strategi. Og det tjener hverken kommunen eller medlemmet.

Brug revalidering til at få flere i arbejde
I Dansk Metal så vi gerne, at medlemmet kom i revalidering, og vi ser gerne, at kommunerne i højere grad bruger revalidering som et redskab til at få ledige i job.

Derfor bør der løsnes op for reglerne, så de bliver mere fleksible og giver kommunerne mulighed for at bevillige revalidering her og nu, hvis vurderingen er, at det er den rette indsats for medlemmet.

Samtidig bør kommunerne i højere grad se ud over de kortsigtede udgifter ved revalidering og betragte det som en investering på længere sigt, der sikrer borgere varig beskæftigelse.

Sker det, så kan vi i en tid med stigende langtidsledighed hjælpe flere i arbejde.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00