Danskerne dropper ønske om kortere arbejdstid

TENDENS: Nye tal viser et markant fald i andelen af danskere, der ønsker at have færre timer på jobbet. Forskere ser udviklingen som et udtryk for et fleksibelt arbejdsmarked, men flere år med økonomisk krise har også sat sit præg på medarbejdernes holdning.

Fleksible arbejdstider og en krise, der har givet danskernes forventinger på jobbet et nøk nedad, har tilsammen bevirket, at danskerne i langt lavere grad end tidligere efterspørger færre arbejdstimer.<br>
Fleksible arbejdstider og en krise, der har givet danskernes forventinger på jobbet et nøk nedad, har tilsammen bevirket, at danskerne i langt lavere grad end tidligere efterspørger færre arbejdstimer.
Foto: Colourbox
Michael Hjøllund
Fakta
Tallene fra Danmarks Statistik bygger på den interviewbaserede arbejdskraftundersøgelse (AKU).

Arbejdskraftundersøgelsen er baseret på kvartalsvise interview med ca. 22.000 personer i alderen 15-74 år og er Danmarks største løbende interviewundersøgelse. Arbejdskraftundersøgelsen benytter de internationalt anvendte definitioner af beskæftigelse og ledighed.

Tallene for ønsker om arbejdstid gælder 
beskæftigede danskere i alderen 15-64 år.


Kilde: Danmarks Statistik

De sidste syv år er antallet af danskere, der ønsker at arbejde færre timer om ugen, faldet markant.

Mens 19 procent af danskerne i 2007 ønskede at lægge færre timer på jobbet, er det tal faldet til otte procent i 2014. Samtidig er der sket et lille fald i personer, der ønsker flere arbejdstimer hver uge. Fra syv procent i 2007 til fem procent i 2014. 

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00