Debat

Det Faglige Hus: Staten svigter sit ansvar overfor dagpengemodtagerne

DEBAT: Det er utopi at bilde sig ind, at et politisk flertal vil støtte et forslag om at forhøje dagpengesatserne. Dermed svigter staten sit erstatningsansvar, skriver landsformand Johnny Nim.

Vi skal naturligvis fortsat presse på, men vi kan ikke tvinge Christiansborg til at indfri vores ønsker, skriver formand for Det Faglige Hus Johnny Nim.
Vi skal naturligvis fortsat presse på, men vi kan ikke tvinge Christiansborg til at indfri vores ønsker, skriver formand for Det Faglige Hus Johnny Nim.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johnny Nim
Landsformand, Det Faglige Hus

Dansk økonomi var helt i bund som følge af finanskrisen. Derfor vedtog et politisk flertal i 2010 at gennemføre milliardbesparelser ved at halvere dagpengeperioden fra fire til to år. 

Det var hård kost for de mange, der i årene efter faldt ud af dagpengesystemet. I dag er dagpengesatsen udhulet så meget, at mange af de ledige i vores a-kasse ikke kan få enderne til at nå sammen.

Mens lønmodtagerne i de sidste ti år har fået pæne lønstigninger samt et forhøjet lønmodtagerfradrag, har dagpengemodtagerne ikke alene oplevet en stagnerende købekraft. De er også ramt af en egentlig mindreregulering, som hvert år udhuler dagpengesystemet mere og mere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

På nær 110 procents dagpenge til uddannelsessøgende inden for enkelte faggrupper såsom sosu'er og det grønne område blev der på trods af pres fra a-kasser og fagbevægelsen heller ikke under de netop afsluttede forhandlinger om finansloven for 2021 gennemført et tiltrængt løft af dagpengesatsen.

Ingen har sagt, at det skal være en fest at være på dagpenge, men man skal heller ikke straffes. Slet ikke, når man som dagpengeforsikret selv afleverer omkring 500 kroner af sin månedsløn i præmie til staten, ligesom man betaler præmie til et forsikringsselskab.

Der ville lyde et ramaskrig, hvis et forsikringsselskab løb fra sit erstatningsansvar på samme måde, som staten gør i disse år.

Johnny Nim
Landsformand, Det Faglige Hus

Tal viser, at dagpenge ikke slår til
Jeg er sikker på, at der ville lyde et ramaskrig, hvis et forsikringsselskab løb fra sit erstatningsansvar på samme måde, som staten gør i disse år. Derfor må jeg også advare om, at købekraften risikerer at blive så lav, at samfundet mister befolkningens brede tilslutning til den kollektive arbejdsløshedsforsikring, som dagpengesystemet jo er.

Danske A-kasser har gennemført en undersøgelse blandt 4500 ledige medlemmer af 12 forskellige a-kasser, og den enslydende besked er, at dagpengene ikke slår til.

For eksempel oplyser 69 procent af de adspurgte med hjemmeboende børn, at de i høj eller nogen grad må spare på mad og dagligvarer, fordi dagpengene ikke rækker. Godt halvdelen, 53 procent, supplerer, at de i høj eller nogen grad også må spare på børnenes sociale aktiviteter såsom fødselsdage og fritidsaktiviteter, mens 30 procent af de ledige er tvunget til at spare på børnenes personlige pleje og helbred.

Desuden viser undersøgelsen, at 52 procent af de adspurgte må ty til økonomisk eller materiel hjælp fra familie og venner, mens de er ledige, ligesom 79 procent af gruppen af ledige med opsparede midler angiver, at de må tære på opsparingen for at få enderne til at nå sammen.

Læs også

A-kasser skal være gode købmænd
Jeg er ikke overrasket over svarene, men jeg studser over, at besvarelserne er så ens, når man samtidig skeler til forskelligheden branchegrupperne imellem.

Både Det Faglige Hus, 3F og HK har mange lavtlønnede medlemmer, og for dem er der ikke så stor forskel mellem lønnen og dagpengesatsen som for eksempel en magister, en akademiker eller en journalist.

Vi skal naturligvis fortsat presse på, men vi kan ikke tvinge Christiansborg til at indfri vores ønsker. Der går flere år, før Danmark har betalt milliardregningen efter covid-19, og det vil være utopi at bilde sig ind, at der kommer et politisk flertal bag et forslag om at forhøje dagpengesatserne, så de følger de stigende leveomkostninger. Det uagtet om regeringen er rød eller blå.

Heldigvis har en del af vores a-kassemedlemmer tegnet en lønsikring, hvormed de kan supplere dagpengene og opretholde deres nuværende levestandard, hvis de skulle miste deres job.

Det er dog kun seks procent af medlemmerne i Det Faglige Hus A-kasse, der har en sådan forsikring, og derfor påhviler det os ikke bare at blive bedre til at informere om denne mulighed, men også at være gode "købmænd" og sikre vores medlemmer fornuftige og lave præmier på lønsikringsordninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johnny Nim

Landsformand, Det Faglige Hus
postbud

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024