DF: Nu begynder de vigtige forhandlinger

DEBAT: Nemmere opkvalificering og flere praktikpladser er helt centrale forudsætninger for fremtidens arbejdsmarked, og de kræver ansvarlige arbejdsgivere, realistiske fagforeninger og ambitiøse politikere. Det skriver beskæftigelsesordfører for DF Bent Bøgsted.

Af Bent Bøgsted
Beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti

Endelig kommer parterne i gang med forhandlinger, som er højt aktuelle for arbejdsmarkedet.

Nu er integrationspakken lagt frem, og det munder sandsynligvis ud i, at den ligesom de andre 23 integrationspakker ikke kommer til at virke, mest på grund af at indvandrere og asylansøgere fra muslimske lande langt fra er indstillet på at ændre deres tilværelse til danske forhold.

Men nok om det. Nu drejer det sig om, at parterne bliver enige om, hvordan vi skal sikre opkvalificering af ledige til de job, som arbejdsgiverne siger, de mangler medarbejdere til.

Det skal være langt lettere
Det kræver, at man løsner op for muligheden for at kombinere kurser. 

Opkvalificering i forbindelse med ansættelse uden at der absolut skal ligge en ansættelseskontrakt. En målretning af kurser til ledige job. En nytænkning om hvilke kurser, der kan give arbejde. 

Kurserne skal ikke være låst på et bestemt antal uger, og der skal være en bedre kontakt mellem arbejdsgivere, a-kasser og jobcentre.

Et andet vigtigt emne er, at arbejdsgiverne skal være mere villige til selv at tage ansvar for at uddanne de medarbejdere, de skal bruge.

Slut med at hænge fast i faget
Men der er også behov for, at fagforeningerne ikke holder fast i, hvad deres medlemmer skal arbejde med. Det er blevet løsnet op de senere år, men det hænger lidt endnu.

Der skal gerne ske en mere direkte jobanvisning fra samarbejdet mellem a-kasser, jobcentre og arbejdsgivere.

Der er også brug for en aftale, der sikrer flere praktikpladser til eleverne, men vi må acceptere, at praktikpladserne kommer der, hvor der mangler arbejdskraft.

Vi kan også se, at der er erhverv, hvor der i mange år ikke har været brug for nye elever, men med store årgange der forlader arbejdsmarkedet, sker der nu en ændring. 

Det bør også være noget af det som parterne finder en løsning på.

Dansk Folkeparti ser med spænding frem til at se resultatet, da det, parterne skal arbejde med, stort set svarer til, hvad jeg har talt om de sidste par år.

 

Forrige artikel Kræftens Bekæmpelse: Retssikkerhed halter ved sygedagpenge Kræftens Bekæmpelse: Retssikkerhed halter ved sygedagpenge Næste artikel Erhvervsskoleelever: Skal vi uddannes ringere end vores forældre? Erhvervsskoleelever: Skal vi uddannes ringere end vores forældre?
Ugens Europa-podcast: Derfor bliver mindsteløn årets EU-fobi for Danmark

Ugens Europa-podcast: Derfor bliver mindsteløn årets EU-fobi for Danmark

PARLAMENTET#86: Trods garantier fra EU om det modsatte frygter socialdemokraterne, at de første skridt til en europæisk mindsteløn kan ende med at true den danske samfundsmodel. Hør hvorfor i denne uge, hvor vi blandt andet også taler om polske dommere, klimafond og det nye kroatiske formandskabs ambitioner for Vestbalkan.