Debat

Djøf: Multifaselivet kalder på en reform af arbejdsmarkedet

Den slagne vej i hamsterhjulet med først uddannelse, så arbejde med 120 kilometer i timen, før vi går på pension, er på vej ud. Der er brug for en reform af vores pensionssystem og måden, vi arbejder og uddanner os på, skriver Henning Thiesen. 

Da karriere fremover bliver langt mindre lineært, bør virksomhederne også tænke i vandrette udviklingsmuligheder,  da netop pauser i multifaselivet vil være helt almindeligt, skriver Henning Thiesen. 
Da karriere fremover bliver langt mindre lineært, bør virksomhederne også tænke i vandrette udviklingsmuligheder,  da netop pauser i multifaselivet vil være helt almindeligt, skriver Henning Thiesen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Henning Thiesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi kommer til at leve og arbejde længere. Nutidens unge kan se frem til at fejre deres 100-års fødselsdag og se tilbage på et langt og foranderligt arbejdsliv med et kludetæppe af krøllede karrierespor.

Indtil nu har vi levet vores liv efter en skabelon i tre faser: Fuldtidsuddannelse, fuldtidsarbejde og fuldtidspensionering. Men den skabelon holder ikke længere.

Med længere levetid og hyppigere omstillinger på grund af nye teknologier bliver vores arbejdsliv forandret markant. Det nye lange liv betyder, at vi skal tænke vores tilværelse på og uden for arbejdspladsen radikalt anderledes. Hvis vores velfærdssamfund fortsat skal hænge sammen, er de fleste af os nødt til at være længere på arbejdsmarkedet.

Debatten om Arne-pension og fleksibel tilbagetrækning har tydeliggjort, at det ikke holder at forhøje pensionsalderen for alle

Henning Thiesen
Formand, Djøf

Fleksible arbejdsliv

Det føles ret uoverskueligt med tanken, om at arbejde på fuld tid og uden pause fra man er 25 til 75 år. Til gengæld føles det straks mere overkommeligt at skulle arbejde det meste af livet, men på deltid noget af tiden og med indbyggede pauser.

Eksempelvis imens børnene er små, forældrene er syge, eller fordi man tager en ny uddannelse for at skifte spor. Eller hvor man er freelancer, laver bestyrelsesarbejde eller starter egen virksomhed?

Måske lyder det lidt privilegeret. Som et slags first world-problem for højtuddannede. Men det er det ikke. For debatten om Arne-pension og fleksibel tilbagetrækning har tydeliggjort, at det ikke holder at forhøje pensionsalderen for alle.

De unge ønsker mere fleksibilitet til at udforske forskellige spor i arbejdslivet. Imens dem, der er tættere på den officielle pensionsalder, ønsker mere fleksibel tilbagetrækning, så de kan trappe ned uden at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Jeg vil pege på tre områder, som samfundet skal se på for at indfri de potentialer, som et multifaseliv lokker med: Vores pensionssystem, vores efteruddannelsesmodel og vores måde at indrette arbejdsmarkedet på.

Pension som katalysator

De danske arbejdsmarkedspensioner er internationalt berømmede og spænder et stærkt sikkerhedsnet ud under arbejdsstyrken. Mange af os kan forvente at blive pensionsmillionærer. Vi danskere råder i gennemsnit over en nettoformue på 2,5 millioner kroner, hvis vi går på pension som 67-årige. Det gælder ikke blot de højtuddannede.

I dag har et medlem af 3F på 60 år i gennemsnit over én million kroner i pensionsopsparing efter skat. Så spørgsmålet er, om vi kan bruge noget af pensionsformuen på at skabe et godt arbejdsliv uden at udhule fællesskabstanken i vores pensionssystem.

Læs også

Uddannelse gennem hele livet

I dag tager vi typisk al uddannelse på én gang, inden vi runder de 30. Det holder ikke i fremtidens 100-års liv, fordi vores kompetencer forældes stadigt hurtigere. Uddannelse er noget, vi skal tage hele livet for at få det bedste ud af vores lange arbejdsliv.

Her kan vi hente inspiration fra regeringens Reformkommission, der for nylig foreslog et digitalt uddannelsesoverblik for alle voksne danskere. Også EU har fokus på livslang uddannelse.

EU-Kommissionen har foreslået, at mindst 60 procent af alle voksne bør deltage i efteruddannelse hvert år inden 2030. Kommissionen foreslår en individuel læringskonto, som den enkelte sætter penge ind på, så flere får råd til at uddanne sig gennem hele livet. Ligesom vi også sparer op til pension.

Et fleksibelt arbejdsmarked

Når det gælder vores arbejdsmarked, er der behov for øget fleksibilitet, så virksomhederne bedre kan imødekomme medarbejdernes individuelle krav og forventninger. De virksomheder, der formår det, vil i det lange løb vinde kampen om den bedste arbejdskraft.

Når det gælder vores arbejdsmarked, er der behov for øget fleksibilitet, så virksomhederne bedre kan imødekomme medarbejdernes individuelle krav og forventninger

Henning Thiesen
Formand, Djøf

Erfaringer med Covid-19 har for alvor accelereret efterspørgslen efter job, der giver plads til det hele liv. Det kan være alt fra mere hjemmearbejde, fire dages arbejdsuge og forskellige arbejdstider for forskellige funktioner.

Mange virksomheder tænker alt for traditionelt, men må indstille sig på en ny virkelighed i takt med, at befolkningen bliver ældre. Det er ikke nok at rekruttere unge talenter. Virksomhederne må også opbygge en talentfuld seniorstab ved at skabe mulighed for ”mange begyndelser”, så man på et senere tidspunkt i livet kan starte på ny på arbejdsmarkedet.

Da karriere fremover bliver langt mindre lineært, bør virksomhederne også tænke i vandrette udviklingsmuligheder, tilbyde fleksibilitet i ansættelsen og ændre deres forbehold overfor huller i CV’et, da netop pauser i multifaselivet vil være helt almindeligt.

Det gode arbejdsliv

100-års livet udfordrer den måde, vi lever og arbejder på. Multifaselivet kan være det bæredygtige alternativ, som giver os muligheden for at leve det gode liv i et stærkt velfærdssamfund, men det kræver, at vi nytænker vores pensionssystem, efteruddannelse og arbejdsmarked.

Den gode nyhed er, at Danmark har alle muligheder for at høste potentialet ved multifaselivet og skabe verdens bedste og mest attraktive arbejdsmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00