Efterlønsregningen sendes til kommunerne

TILBAGETRÆKNING: Med efterlønsreformen står kommunerne med regningen for regeringens nye seniorførtidspension, som er målrettet nedslidte danskere, som ikke kan få efterløn. Regeringen lover fuld kompensation, men KL vil se det, før de tror det.
I går, tirsdag, fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den konkrete udformning af den efterlønsreform, han lovede danskerne i sin nytårstale.
I går, tirsdag, fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den konkrete udformning af den efterlønsreform, han lovede danskerne i sin nytårstale.Foto: DR.dk
Marie Dissing SandahlMorten Øyen
Med regeringens nye efterlønsreform får nedslidte danskere, som ikke længere kan komme på efterløn, mulighed for at søge en særlig seniorførtidspension, som skal tildeles og udbetales af kommunerne. Kommunerne skal refunderes på samme måde, som de i dag bliver det for den almindelige førtidspension, det vil sige, at staten kun betaler 35 procent af ydelsen. En andel, som regeringen i sin egen førtidspensionsreform, foreslår at sænke til 20 procent.

Og derfor vil kommunerne modtage en ikke uvæsentlig del af regeringens efterlønsregning, og regningen vil fordele sig skævt, frygter Erik Nielsen (S), formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg. For sådan som den kommunale udligningsordning er skruet sammen i dag, så er der ikke sammenhæng mellem, hvor mange penge kommunerne modtager fra staten, og den procentmæssige andel af indbyggere på overførselsindkomst, som de har.

"Nogle af de kommuner, som i forvejen har det sværest med flest indbyggere på overførselsindkomst, det er også de kommuner, der nu får flere borgere på seniorførtidspension, og som tidligere ville være kommet på efterløn. De kommuner vil blive ramt endnu en gang, og de bliver som regel ikke kompenseret fuldt ud, når bloktilskuddet bliver givet. Så der ligger en hel del nye diskussioner under det her udspil," siger han og tilføjer, at KL er enige i at kigge på tilbagetrækningsalderen, og at han ikke vil tage stilling til, om regeringens måde er den rigtige at gøre det på.

"Men vi må gå ud fra, at bloktilskuddet skal ændres, for kommunerne får en udgift med seniorførtidspensionen, som vi ikke tidligere har haft med efterlønnen, og som vi skal dække en vis procentdel af," siger han.

Flere førtidspensionister og mere arbejde
Selvom kommunerne bliver kompenseret økonomisk for sine udgifter til for eksempel førtidspension gennem bloktilskuddet, så er Erik Nielsen bekymret for, at der ikke altid vil være penge bag eksempelvis den seks måneders sagsbehandlingstid, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag lovede til alle, som søger en seniorførtidspension. Det er en voldsom arbejdsbyrde for de kommunale sagsbehandlere, mener Erik Nielsen.

Nogle af de kommuner, som i forvejen har det sværest med flest indbyggere på overførselsindkomst, det er også de kommuner, der nu får flere borgere på seniorførtidspension, og som tidligere ville være kommet på efterløn. De kommuner vil blive ramt endnu en gang, og de bliver som regel ikke kompenseret fuldt ud, når bloktilskuddet bliver givet.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg

"Vi vil gerne kompenseres for de merudgifter, vi har. Og vi har set for mange regelforandringer, hvor tilskuddet ikke ser ud til at være gået op for de enkelte kommuner," siger han.

Men ikke alene vil arbejdsbyrden i kommunerne stige med den nye type sagsbehandling, men der vil også skulle bruges milliarder til at udbetale seniorførtidspension-ydelsen. Ifølge Finansministeriets egne beregninger, så forventer regeringen, at 20 procent af efterlønsmodtagerne vil skulle på andre ydelser som for eksempel seniorførtidspension. Samtidig har regeringen åbnet op for en helt ny gruppe af mennesker, som ikke har betalt til efterlønsordningen gennem en a-kasse, og som med de nye regler vil kunne blive tilkendt seniorførtidspension.

Og ifølge Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening, så bliver der flere førtidspensionister.

"For denne særlige gruppe bliver det meget nemt at være sagsbehandler. Der beder vi lægen om at vurdere, om det kan have sin rigtighed, at borgeren ikke kan arbejde mere, og hvis lægen er enig i vurderingen, så er den ikke længere," siger hun og vurderer, at det bliver "meget nemmere" for borgerne at få den særlige seniorordning.

Derfor vil Erik Nielsen gerne have klare linier fra regeringen.

"Når man vil lave en reform af efterlønnen, så må man gå ud fra, at det er for at begrænse antallet af overførselsindkomster. Og hvis kommunerne skal ligge et objektivt skøn ind i tildelingen af førtidspensioner, så gør vi det, men hvis staten samtidig kan stramme på skruen med refusionerne til kommunerne, så bliver det et miskmask," siger han og tilføjer, at den endelige udformning afhænger af forhandlingerne mellem regeringen og KL.

Evaluering udskudt
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) lover, at kommunerne vil blive kompenseret krone for krone for de øgede udgifter. Ifølge regeringsudspillet, så vil "regeringen inddrage virkningerne af en tilbagetrækningsreform i evalueringen af det kommunale udligningssystem." I 2009 blev et udvalg under Sundheds- og Indenrigsministeriet nedsat for at granske udligningssystemet, men arbejdet er foreløbigt udsat til udgangen af 2011.

Beskæftigelsesministeren har dog fuld tillid til, at kommunerne kan løfte opgaven.

"Jeg har fuld tillid til, at kommunerne sagtens kan håndtere det her. De har kendskab til det og erfaringer med det. Desuden er det jo sådan, at man kan klage, hvis man er utilfreds," siger hun.

Hun vil ikke komme noget bud på, hvor mange mennesker, som vil benytte sig af den nye seniorførtidspension.

"Helt generelt gælder det, at er man for nedslidt til at være på arbejdsmarkedet, så skal man ikke være på arbejdsmarkedet. Efterlønsordningen har aldrig været tiltænkt nedslidte mennesker," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00