Ekspert: Styrelse brød god forvaltningsskik

SKRIVEFIL: Det er i strid med god forvaltningsskik, at Arbejdsmarkedsstyrelsen ikke ved, hvem der har skrevet vejledninger, som har ligget på hjemmesiden seasonalwork.dk, lyder vurderingen fra en ekspert i forvaltningsret.
Arbejdsmarkedsstyrelsen ved ikke, hvem der har skrevet misvisende råd, som har ligget på hjemmesiden seasonalwork.dk. Det er et brud på god forvaltningsskik, lyder det fra en ekspert.
Arbejdsmarkedsstyrelsen ved ikke, hvem der har skrevet misvisende råd, som har ligget på hjemmesiden seasonalwork.dk. Det er et brud på god forvaltningsskik, lyder det fra en ekspert.Foto: seasonalwork.dk
"Det er en fordel, hvis der er en stald til rådighed, hvor de ansatte kan overnatte i tilfælde af heftigt regnvejr."

Sådan lød et af rådene, som Arbejdsmarkedsstyrelsen indtil i februar gav danske arbejdsgivere på hjemmesiden seasonalwork.dk.

Nu viser det sig, at styrelsen ikke ved, hvem der har skrevet de udskældte råd, og det er et brud på god forvaltningsskik, mener Oluf Jørgensen, ekspert i forvaltningsret og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"Jamen det er jo helt galt. Det handler om aktuel information, som er vigtig for mange borgere og virksomheder både i Danmark og udlandet. Man skal have styr på, om informationerne er korrekte, og hvor de kommer fra. Det er helt selvfølgeligt," siger Oluf Jørgensen.

Et andet råd lød, at arbejdsgivere hurtigt skulle skille sig af med "ballademagere", hvis der opstod utilfredshed eller uoverensstemmelser. De opsigtsvækkende råd er blevet heftigt kritiseret og er nu fjernet fra hjemmesiden. Sagen fik beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og Arbejdsmarkedsstyrelsen til at beklage, at rådene havde fundet vej til hjemmesiden.

Men ingen i Arbejdsmarkedsstyrelsen ved, hvem der har formuleret de omdiskuterede råd, og det er ifølge Oluf Jørgensen i strid med principperne om god forvaltningsskik.

Det er jo misinformation og vildledning, og man aner ikke, hvor det kommer fra, fordi man bruger anonyme kilder.

Oluf Jørgensen
Forskningschef og ekspert i forvaltningsret

God forvaltningsskik gælder
I et brev til Folketingets arbejdsmarkedsudvalg har beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forklaret, at informationerne på hjemmesiden ikke er omfattet af offentlighedsloven. Derfor har Arbejdsmarkedsstyrelsen ikke pligt til at registrere, hvem der har skrevet råd og vejledninger på hjemmesiden, hvem der har ændret i teksten, og hvornår det er sket, forklarer ministeren.

Men bare fordi hjemmesiden ikke er omfattet af offentlighedsloven, betyder det ikke, at der slet ikke gælder retningslinjer for udarbejdelsen af de vejledninger, som en offentlig myndighed lægger på en hjemmeside, fortæller Oluf Jørgensen.

"Der gælder de principper om god forvaltningsskik, som Folketingets Ombudsmand har fastslået, og som i øvrigt svarer til almindelig sund fornuft. Nemlig at man i en forvaltning skal vide, hvem der har lavet hvad. En offentlig forvaltning skal bygge på troværdige oplysninger, og det skal være muligt at kontrollere, hvor oplysningerne kommer fra. Det er ganske elementære krav til en offentlig forvaltning," siger Oluf Jørgensen.

Han bliver bakket op af Carsten Henrichsen, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet og centerleder af CORA, Center for Offentlig Regulering og Administration. Han mener også, at almindelig god forvaltningsskik gælder i sagen om vejledning på hjemmesiden.

"Det er korrekt, at forvaltningsloven ikke er relevant i denne sammenhæng, hvor der ikke er tale om behandling af konkrete forvaltningssager. Myndighederne er dog under alle omstændigheder ansvarlige for indholdet af deres hjemmesider, hvorfor det må følge af god forvaltningsskik, at en myndighed - på given foranledning og i fornødent omfang - kan dokumentere ændringer heri og forklare baggrunden herfor," siger Carsten Henrichsen, som peger på, at sager om brud på god forvaltningsskik kan rejses for Folketingets Ombudsmand.

Konsekvensen er vildledning
Ministeren forklarede på samrådet i arbejdsmarkedsudvalget, at teksterne på hjemmesiden stammer fra en såkaldt "skrivefil", der blev oprettet i 1999. Derfor kan man ikke se, hvem der har skrevet teksten, om den er blevet ændret, og hvad der eventuelt er ændret, forklarede Inger Støjberg. Teksten har været brugt på forskellige hjemmesider siden 1999 og har på den måde fundet vej til seasonalwork.dk.

"Jeg kan ikke sige, hvor meget af det, der har stået siden 1999, og hvad der har stået siden 1999. Jeg ved bare, at der er en mulighed for, at det kan have stået der helt siden 1999 og frem til nu. Men i og med at vi ikke kan kigge i de der skrivefiler, så ved vi det ikke," sagde Inger Støjberg på samrådet.

Det lyder besynderligt, at man har brugt en så gammel fil på en hjemmeside, der skal give tidssvarende vejledning, mener Oluf Jørgensen.

"Det er helt unormalt, at man bare tager en gammel fil fra 1999 og klasker på. Hvem har besluttet, at i en aktuel vejledning til offentligheden skal man bare bruge en anonym "skrivefil" fra 1999? Der er noget galt. Det er helt vildt. Det er jo misinformation og vildledning, og man aner ikke, hvor det kommer fra, fordi man bruger anonyme kilder," siger Oluf Jørgensen, som mener, at sagen om de uheldige råd på hjemmesiden seasonalwork.dk er et skoleeksempel på, hvad der sker, når forvaltningsskikken ikke bliver fulgt.

"Når en offentlig myndighed bruger en anonym kilde, og det gør man faktisk her, så er der rigtig stor risiko for, at der sker vildledning og fejl," siger Oluf Jørgensen.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdsmarkedsstyrelsens direktør Marie Hansen. Kontorchef i styrelsen Maria Nørby henviser til beskæftigelsesministerens svar på spørgsmål 345 fra Folketingets arbejdsmarkedsudvalg (se linkboksen).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Oluf Jørgensen

Offentlighedsrådgiver, forskningschef emeritus (mediejura), Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
cand.jur. (Aarhus Uni. 1971)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00