Debat

EL: Lange ventetider gør syge endnu sygere

DEBAT: Ventetiden i sager om arbejdsskader er steget for fjerde år i træk. Det holder ikke, at sagsbehandlingen ender med at gøre syge mennesker endnu sygere, skriver Christian Juhl (EL).

Foto: /ritzau/Liv Høybye
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Juhl (EL)
Arbejdsmiljøordfører

Det er ganske uholdbart, at ventetiden på en afgørelse for de mere komplicerede arbejdsskadesager stiger fra 27 måneder i 2015 til over 30 måneder i sidste kvartal i 2016 – trods tilbagevendende advarsler. Der er tale om gennemsnits-tal. Det betyder, at nogle skadede må vente meget længere. Vi ved, at angst og usikkerhed om ens helbred og økonomi i sig selv invaliderer mennesker, og dermed forværrer problemerne.

I 2014 var Arbejdsskadestyrelsen udsat for alvorlig kritik af kvaliteten i sagsbehandlingen. Det medførte ansættelse af en række nye medarbejdere. I første omgang tog det energi at oplære nye ansatte, da hver enkelt sag er individuel, og ikke blot kan afgøres ved at slå op i en tabel.

ATP hænger på problemerne 
Ministeren mente dog, at det bedre kunne foregå i ATP, der har erfaring med pensionssager. Han oprettede en ny underafdeling i ATP, der fik navnet Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Denne opgave skulle løses oven i andre presserende opgaver.

Det er ganske uacceptabelt, at der ikke tages mere hånd om sagsbehandlingen af arbejdsskader.

Christian Juhl (EL)
Arbejdsmiljøordfører

Den bragte samtidig problemerne lidt væk fra beskæftigelsesministerens bord. Nu hænger ATP på problemerne, og ministeren kan behændigt skubbe problemer videre. AES's bestyrelse har ansvaret, og beskæftigelsesministeren har ingen instruktionsbeføjelser,

IT-systemet har i mange år været forældet, og et nyt er under indkøring. Enhver ved, hvor mange ressourcer det tager. Ikke mindst hvis man husker, hvor kompliceret et arbejdsområde arbejdsskader er.

Sæt udflytning i bero
Hertil kommer, at regeringen samtidig pålagde Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) at udflytte medarbejdere til Haderslev og Vordingborg, som led i regeringens meget opreklamerede udflytning af arbejdspladser. Det koster ressourcer og rutinerede sagsbehandlere har forladt AES. Udflytning giver et yderligere tempo- og kvalitetstab og tab af effektivitet i en i forvejen overbelastet styrelse.

Det er længe siden, at jeg foreslog ministeren at sætte udflytningen i bero, indtil sagsbehandlingen af arbejdsskader er i god gænge. Men det blev kategorisk afvist.

Nu viser det sig, at arbejdspladserne i regeringens store udflytningsplan er flyttet fra København med en relativ høj ledighed, til byer i den vestlige del af Danmark med en relativ lav ledighed!

Én ting står tilbage: Ministeren når ikke sit mål om at nedbringe sagsbehandlingen på alvorlige sager til 16 måneder hverken i 2018, 2019 eller 2020.

I arbejdsskadesager drejer det sig om mennesker, der har fået skader på helbredet. I nogle tilfælde drejer det sig om hel eller delvis nedsættelse af arbejdsevnen. Det har store arbejdsmæssige, økonomiske og sociale følgevirkninger.

Derfor er det ganske uacceptabelt, at der ikke tages mere hånd om sagsbehandlingen af arbejdsskader.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00