Debat

Aktør: Adskil debatten om udenlandske specialister og ledige danskere

DEBAT: Man bør adskille dagsordener om udenlandske specialister og ledige danskere og fastholde fokus på, at virksomheder er dybt afhængige af udenlandsk arbejdskraft, mener Erhverv Aarhus.

Politikerne bør gøre det nemmere for erhvervslivet at tiltrække og fastholde de uundværlige internationale kompetencer, mener Marc Perera Christensen fra Erhverv Aarhus.
Politikerne bør gøre det nemmere for erhvervslivet at tiltrække og fastholde de uundværlige internationale kompetencer, mener Marc Perera Christensen fra Erhverv Aarhus.Foto: Pressefoto/Erhverv Aarhus
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marc Perera Christensen
Direktør, Erhverv Aarhus

Børsen skriver 22. august, at der nu er 222.500 internationale medarbejdere på det danske arbejdsmarked, svarende til ti procent af lønmodtagerne i landet. Et rekordhøjt tal.

Det er værd at bide mærke i, at 35 procent af disse besidder leder- eller specialiststillinger.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) betragter det ikke som udelukkende positivt, at det danske arbejdsmarked beskæftiger så mange internationale medarbejdere trods bidraget til den danske økonomi og erhvervslivet. 

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En af beskæftigelsesministerens bekymringer er, at vi glemmer de mange ledige danskere, som eventuelt kan opkvalificeres for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Erhvervslivet er benhård konkurrence med udlandet
Erhverv Aarhus er tæt på mange virksomheder, lige fra SMV'er til store internationale koncerner, som har fokus på at rekruttere internationale kompetencer for at sikre vækst og udvikling. 

Vi kan konstatere, at virksomheder typisk ikke sigter efter at opkvalificere ledige danskere, når de er på udkig efter specialister og ledere.

Marc Perera Christensen
Direktør, Erhverv Aarhus

Vi kan konstatere, at de typisk ikke leder efter at opkvalificere ledige danskere, når de er på udkig efter specialister og ledere, men i stedet ofte kigger mod udlandet, når den danske pulje er for lille eller ikke-eksisterende. 

De ledige danskere har virksomhederne heldigvis også fokus på, når det er relevant.

Vestas, Dupont, Grundfos og Aarhus Universitet er blandt vores tætteste samarbejdspartnere, hvad angår international arbejdskraft. 

De giver udtryk for, at de og det øvrige erhvervsliv er i benhård konkurrence om dygtige internationale medarbejdere – og at der stadig er unødvendige barrierer, som besværliggør rekrutteringen af de efterspurgte specialister.

Læs også

I den politiske debat bør man derfor adskille de forskellige dagsordener og fastholde fokus på, at der er virksomheder derude, som er dybt afhængige af udenlandsk arbejdskraft – og fortsat arbejde på at gøre det nemmere for erhvervslivet at tiltrække og fastholde de uundværlige internationale kompetencer.

Udfordringen med ledige danskere er også reel, så den dagsorden arbejder Erhverv Aarhus på uden at indblande erhvervslivets behov for udenlandske specialister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marc Perera Christensen

Underdirektør, regional erhvervsudvikling, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Sangkraft Aarhus
markedsføringsøkonom (Århus Købmandsskole)

0:000:00