V-borgmester: Velfærdsløft kræver mere udenlandsk arbejdskraft

DEBAT: I regeringens luftige forståelsespapir kan man læse, at der er fokus på at tiltrække højtuddannet international arbejdskraft, men løsningerne er bureaukratiske og kringlede. Man kunne også bare sænke beløbsgrænsen, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Af Cecilie Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune

Kære Peter Hummelgaard. Velkommen tilbage efter sommerferien.

Det er et spændende område, du er blevet en del af som ny beskæftigelsesminister, og heldigvis er det lyse tider: Beskæftigelsen er høj, og virksomhederne leder med lys og lygte efter nye medarbejdere. Men rekrutteringen må alligevel give anledning til bekymring.

For hvis vi som samfund ikke er i stand til at give virksomhederne den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for, så spænder vi en klods om benet på deres kamp for at holde den danske fane højt i den internationale konkurrencesituation. 

Sænk beløbsgrænsen
Mange lande vil sikkert glæde sig over, at Danmark sakker bagud. Men hvis Socialdemokratiet virkelig mener, at der er brug for et velfærdsløft, så har I nok også forståelse for, at de penge kommer fra virksomhedernes evne til at skabe vækst. 

Derfor håber jeg, at du vil høre virksomhedernes kald og gøre alt, hvad du kan, for at tiltrække højtkvalificeret international arbejdskraft.

Nu har I jo i et forsøg på at undgå løftebrud valgt ikke at at binde jer til et regeringsgrundlag, men i stedet nøjes med at fastlægge en luftig politisk aftale.

Her kan jeg heldigvis se, at I er opmærksomme på behovet for at sikre international arbejdskraft. Men jeres løsninger virker noget bureaukratiske og svært tilgængelige. I vil oprette danske jobcentre ude i Europa og have en kringlet proces for, hvilke faggrupper der må komme hertil.

I kunne også vælge at sænke beløbsgrænserne og så i øvrigt kigge mod København, hvor vi har tiltræknings- og fastholdelsesprogrammer for såvel internationale studerende som ægtefæller til udenlandske karrierefolk. Det er en god og sikker måde at give virksomhederne, hvad de har brug for.

Giv ikke op, selvom oddsene er dårlige
Jeg kan også se i aftalen, at I vil lave en kritisk gennemgang af udvalgte reformer, herunder førtidspensionsreformen. Her sagde du i fredags i et interview med Altinget, at jeres intention er, "at færre mennesker skal opleve at møde et system, som ikke tager deres sag alvorligt nok eller sætter dem i gang med ressourceforløb, som ikke fører nogen steder hen …"

Her er I velkomne til at se på, hvordan København har udarbejdet en handleplan, hvor vi har fokus på at afklare folk hurtigst muligt. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at tro på, at vi kan hjælpe dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, tilbage igen, mens de, der er for syge til at kunne arbejde, ikke hænger unødigt fast i systemet.

Men vi må ikke give op på mennesker, på trods af at oddsene er imod dem. I projektet "Flere skal med", kan vi se, hvordan mennesker, der har været på kontanthjælp i en årrække, får nyt lys i tilværelsen. Jeg håber meget, at du vil fortsætte projektet og udnytte de gode erfaringer, vi allerede har gjort os.

Der venter meget arbejde forude. Og husk altid at kæmpe for, at flere bliver en del af det arbejdende fællesskab, og at virksomhederne får den arbejdskraft, de har brug for. 

Forrige artikel Niels Jespersen: Indædt magtkamp i fagbevægelsen inden OK20 Niels Jespersen: Indædt magtkamp i fagbevægelsen inden OK20 Næste artikel Magistre og læger: Virksomheder skal forhindre LGBT+-personers mistrivsel Magistre og læger: Virksomheder skal forhindre LGBT+-personers mistrivsel