Fagbevægelsen afviser mere individuel løn i det offentlige

LØN: Det vil fremme produktiviteten i den offentlige sektor, hvis flere lønkroner forhandles individuelt, lyder det fra Produktivitetskommissionen. Fagbevægelsens største organisationer afviser forslaget, som nyder opbakning hos arbejdsgiverne i KL.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

"Det er ikke et særligt godt værktøj i den offentlige sektor og slet ikke sådan, som det har været brugt indtil nu. Vi oplever, at det hele tiden er det særlige, der belønnes og ikke kerneydelsen. Man får bonus for at deltage i projekter, men ikke ved eksempelvis at levere god undervisning i klassen"

Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

Der er alt for lidt sammenhæng mellem medarbejdernes præstationer og deres løn i den offentlige sektor.

Det fastslår Produktivitetskommissionen i en ny rapport, hvor kommissionen anbefaler, at en større del af de offentligt ansattes løn i fremtiden skal forhandles individuelt. 

"Der skal være en tættere sammenhæng mellem præstationer og løn i det offentlige. Der kan være en motivationsfaktor i at kunne belønne enkelte medarbejdere eller grupper af medarbejdere, hvis de har ydet en god indsats," siger kommissionens formand, Peter Birch Sørensen.

Dokumentation

Poduktivitetskommissionens anbefalinger

For at styrke den offentlige sektors produktivitet gennem en tættere kobling mellem løn, kompetencer og præstationer anbefaler Produktivitetskommissionen, at:

Parterne på det offentlige arbejdsmarked arbejder for, at der i den praktiske anvendelse af de offentlige overenskomster skabes en tættere kobling mellem medarbejdernes kompetencer og præstationer og deres løn. Det kan ske ved, at

  • En større del af lønmidlerne bringes i spil til individuelle lønforhandlinger. Hvis lønmidlerne fra reguleringsordningen og de centrale lønforhandlinger i højere grad fordeles på de enkelte institutioner, og udmøntningen sker lokalt, kan der skaffes flere midler til lokal løndannelse.
  • Der skabes bedre muligheder for individuelle lønforhandlinger, så rammerne for tilrettelæggelse og afholdelse af individuelle lønforhandlinger på den enkelte arbejdsplads bliver enklere og gøres mere fleksible.
  • En god indsats i højere grad belønnes ekstraordinært – fx ved at en enkelt medarbejder eller en gruppe af medarbejdere modtager en bonus efter et tilfredsstillende resultat.
  • Lade den daglige leder have stor medbestemmelse i lønforhandlingerne, så der sker en reel kobling mellem den enkelte medarbejders løn og præstation, og så lønforhandlingerne opleves som fair.
Kilde: Produktivitetskommissionen, 2013

 


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00