Fagbevægelsen fejrede fællesskabet – men under overfladen lurede uenighederne i Fælledparken

Ord som fællesskab og solidaritet genlød i Fælledparken søndag, hvor flere formænd fra de største fagforeninger indtog scenen til arbejdernes kampdag. Men den omstridte afstemning om forsvarsforbeholdet og de forskellige lønkampe på tværs af faggrupper satte også sit præg. 

Solen trak mange til årets første maj i Fælledparken, der for første gang ikke havde partiledere på hovedscenen. Fællesskabet var i fokus, men arrangementet blottede også nogle af uenighederne internt i fagbevægelsen. 
Solen trak mange til årets første maj i Fælledparken, der for første gang ikke havde partiledere på hovedscenen. Fællesskabet var i fokus, men arrangementet blottede også nogle af uenighederne internt i fagbevægelsen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Måske var det de lune forårstemperaturer. Måske var det længslen efter igen at fejre 1. maj i Fælledparken efter to års corona-nedlukning. Eller også var det bare duften fra de mange mad- og kaffeboder.  

Søndag eftermiddag myldrede det med fagligt aktive, klima-aktivister og københavnere i alle aldre i den store park på Østerbro til den traditionsrige arbejderkampdag - i hvert fald så længe solen skinnede.

Arrangøren FH Hovedstaden havde forvist landets partiledere fra hovedscenen og i stedet overladt den til formændene for nogle af de største FH-forbund. Faglige taler, krydret med musikalske indslag og solskin, virkede som et tilstrækkeligt stort trækplaster for de fremmødte, der også kunne kombinere fadøllene med indslag om arbejderbevægelsens historie i anledning af 150-året for Slaget på Fælleden.    

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00