Fagbevægelsen parat til nyt slag om dagpenge

TREPARTSFORHANDLINGER: Det bliver et centralt krav fra lønmodtagernes side at få slækket på genoptjeningskravet for at få dagpenge. Til gengæld har dele af fagbevægelsen opgivet at få selve dagpengeperioden forlænget.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Det er ikke realistisk, at vi får hævet dagpengeperioden. Men genoptjeningskravet er blandt de skrappeste i verden, og det skal vi have kigget på.

Erik Jylling
Formand for Akademikernes Centralorganisation
Kampen om dagpengene er bestemt ikke slut. Dele af fagbevægelsen har godt nok helt opgivet at få dagpengeperioden forlænget, men derimod ser genoptjeningskravet ud til at blive et centralt tema i de kommende trepartsforhandlingerne mellem fagbevægelsen, regeringen og arbejdsgiverne.

Når lønmodtagerne skal udvise løntilbageholdenhed og levere flere arbejdstimer, så skal der også komme noget den anden vej. Og her kan genoptjeningskravet til, hvor længe man skal have været i arbejde for at kunne få dagpenge, meget vel komme i fokus.

FTF: Genoptjeningskrav det mest centrale
For hovedorganisationen FTF står en opblødning af genoptjeningskravet øverst på ønskeseddelen.

"Det mest centrale for os er genoptjeningskravet for at få dagpenge. Hvis man først falder ud af dagpengesystemet, så er man ret prisgivet, så skal man til at sælge bil og hus, før man overhovedet kan få kontanthjælp, eller også skal man være afhængig af sin ægtefælle," siger Bente Sorgenfrey formand for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 primært offentligt ansatte som lærere, sygeplejersker, pædagoger og politibetjente.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00