Fagbevægelsen roser aftale om supplerende dagpenge

DAGPENGE: Både LO og FTF er glade for den nye aftale om supplerende dagpenge, men politikerne kunne med fordel have forenklet systemet, lyder det.

Positivt. Sådan beskriver både LO og FTF den nye aftale om supplerende dagpenge, regeringen landede torsdag aften.

"Det er positivt, at forligspartierne har forbedret den nuværende ordning for supplerende dagpenge,” siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey, i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået af aftaleparterne bag den store dagpenge-aftale fra efteråret, nemlig regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. I fremtiden kan arbejdsløse med aftalen forlænge de 30 uger, man i dag maksimalt kan modtage supplerende dagpenge, med i alt 12 uger.

Alternativt kan de løbende genoptjene en ny ret fra den første måned med supplerende dagpenge. Samtidig bliver ordningen med overskydende timer afskaffet.

Gavnligt for den ledige
”De nye fleksible regler giver et klart og positivt incitament til at tage jobs også af kortere varighed. Det er gavnligt for den enkelte ledige og for arbejdsmarkedet," siger Bente Sorgenfrey.

Bente Sorgenfrey havde plads i Dagpengekommissionen, der kort før dagpengeaftalen kom med sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem. Også LO havde plads i kommissionen, og her er der også glæde over den nye aftale.

”Det er positivt, at de arbejdsløse nu har større gevinst ved at tage alt arbejde, herunder korterevarende arbejde. Sammen med andre muligheder for genoptjening af dagpenge var det målet med det nye dagpengesystem,” siger Ejner K. Holst.

”Jeg er glad for, at politikerne har valgt at følge Dagpengekommissionens anbefaling,” tilføjer han og henviser til anbefalingen om at afskaffe reglerne om overskydende timer.

Nu mangler kun en ting ..
Ifølge Ejner K. Holst står nu en ting fra Dagpengekommissionens anbefalinger tilbage, nemlig at få nedsat en arbejdsgruppe til at se på reglerne for selvstændige og atypisk ansatte.

”Arbejdsgruppen skal i gang nu. Det er vigtigt, at dagpengereglerne for atypiske ansatte bliver mere enkle og nemmere at forstå. Det skal ikke være en syltekrukke,” siger Ejner K. Holst.

Med den nye aftale er der ifølge FTF ikke indarbejdet den forenkling af systemet, som Dagpengekommissionen havde anbefalet. Og det ærgrer Bente Sorgenfrey sig over. Aftalepartierne har kun aftalt, at dagpengesystemet skal baseres på og udbetales i måneder frem for uger som i dag.

"Det undrer, at partierne på den ene side beslutter at etablere et månedsbaseret dagpengesystem for at forenkle og digitalisere – men med den anden hånd fastholder de et ugebaseret system for supplerende dagpenge. Det bliver ressourcekrævende og svært at begribe for medlemmerne," siger Bente Sorgenfrey.

Forrige artikel Overblik: Se den nye aftale om supplerende dagpenge Overblik: Se den nye aftale om supplerende dagpenge Næste artikel Minister: Nogle gange overser man mændene Minister: Nogle gange overser man mændene