Debat

FH om skattely: Modkrav skal indarbejdes i statens hjælpepakker

DEBAT: Flere firmaer, hvis ejere mistænkes for at bruge skattely, har fået del i hjælpepakkerne. Lav et krav om, at ansøgerne til pakkerne er transparente omkring skattebetalingerne, skriver FH's formand.

Ved at sikre gennemsigtighed om virksomheders skatteforhold kan vi gøre det lettere for skattemyndighederne at forfølge eventuelle brodne kar, skriver FH-formand Lizette Risgaard.
Ved at sikre gennemsigtighed om virksomheders skatteforhold kan vi gøre det lettere for skattemyndighederne at forfølge eventuelle brodne kar, skriver FH-formand Lizette Risgaard.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lizette Risgaard
Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

Forleden kom det frem, at en række virksomheder, hvis ejere mistænkes for at gøre brug af skattely, har fået del i statens hjælpepakker.

Det har givet anledning til en heftig debat. Og lad mig bare indrømme med det samme: Sådan en nyhed får det også til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Danske skattekroner hører hjemme i statskassen. Skattely hører derimod ingen steder hjemme.

I øvrigt fremkalder ordet "skattely" også en instinktiv følelse af frustration hos rigtig mange. Og med god grund. For det er så grundlæggende fejt, når nogen sniger sig uden om at bidrage til fællesskabet. Især i disse tider, hvor vi i særlig grad oplever værdien af fællesskabet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Om de omtalte virksomheder har handlet ulovligt, vil jeg ikke stille mig til dommer over for. Det er myndighedernes opgave.

Derfor skal virksomhederne – og ikke mindst deres ansatte – heller ikke skal sættes i den offentlige gabestok uden en fair "rettergang".

Det er kun rimeligt, at statens hjælpepakker ydes med et modkrav om, at ansøgerne er transparente omkring skattebetalingerne.

Lizette Risgaard
Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

Hvis ejerne af disse selskaber ikke har rent mel i posen, skal det selvfølgelig undersøges. Men det kan aldrig blive deres ansatte, der skal bøde for det.

Forekommer mistænkeligt
Når det er sagt, så vil jeg dog gerne understrege, at vi selvfølgelig skal kunne diskutere det her. Også uden at lederspalterne i borgerlige dagblade fyldes op med formaninger om, at vi er hysteriske og unuancerede.

For selvfølgelig forekommer det mistænkeligt, når virksomhedsejere slår sig ned på solskinsøer med lave eller ingen skat på kapitalafkastet.

Og mistanken er jo ikke grebet ud af den blå luft. Al forskning peger på, at kapitalfonde i skattely udøver aggressiv skatteplanlægning for et mangecifret milliardbeløb.

Penge, som forsvinder fra Danmarks og mange andre landes skatteindtægter. Penge, der kunne være brugt til velfærd, bedre rammevilkår for erhvervslivet eller sågar hjælpepakker i dårlige tider.

Læs også

Hjælpepakker skal ydes med modkrav
Det skal vi have ændret, og her kan vi bruge krisen konstruktivt i kampen mod skattely. Nøgleordet er gennemsigtighed. Det er kun rimeligt, at statens hjælpepakker ydes med et modkrav om, at ansøgerne er transparente omkring skattebetalingerne.

Den såkaldte land-for-land rapportering er et oplagt redskab til at opnå transparens. Det var det inden covid-19, og det gælder stadig efter covid-19. 

Det er i øvrigt også den samme udvikling, som vi har sat i værk i pensionssektoren, hvor vi i stigende grad stiller krav til gennemsigtighed og virksomhedernes skattemoral. Vi er ikke i mål, men vi er i gang.

Ved at sikre gennemsigtighed om virksomhedernes skatteforhold kan vi på den ene side gøre det lettere for skattemyndighederne at forfølge eventuelle brodne kar.

Og for virksomhederne vil det være lettere at redegøre for, at eventuelle aktiviteter i skattelylande er reel aktivitet, der foregår efter bogen. Det håber jeg i den grad, at regeringen og arbejdsgiverne er enige i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00