Fond: Politikerne kan låne fantasi hos kulturen til beskæftigelsesindsats for sårbare unge
Ved folketingets afslutningsdebat påpegede statsministeren med en slet skjult Kim Larsen-reference, at beskæftigelsesindsatsen målrettet udsatte unge mangler fantasi. Politikerne er velkomne til at låne kulturens, der længe har løst svære samfundsproblemer, skriver Allan Klie.
Allan Klie
Stifter og direktør, Fonden AspiranterneDa Mette Frederiksen (S) stillede sig på talerstolen under Folketingets afslutningsdebat d. 2. juni, skete der noget, vi sjældent ser i dansk politik. Statsministeren talte direkte til den store gruppe af unge, der hverken er i uddannelse eller i job.
"Vi har brug for jer. Det er ikke jer, der er det dårlige selskab. Det er ikke jer, der har en svag karakter. Det er os andre, der har en billig fantasi," lød det fra landets øverste politiker.
Det er svært ikke at give statsministeren ret. Beskæftigelsesindsatsen har været så fantasiløs, at 10 procent af unge mellem 16-25 år er uden ungdomsuddannelse og uden job. Halvdelen forventes aldrig at forlade offentlige ydelser. Problemet har været mere eller mindre konstant i 10 år på trods af adskillige indsatser og initiativer på området. Her mangler der i den grad nytænkning og fantasi.
Gentænk indsatsen
Mandag den 31. maj præsenterede Ydelseskommissionen sine anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem. Deres rapport peger blandt andet på, at der er et behov for en ny tilgang, hvis man skal lykkes med at løfte de mere end 70.000 unge aktivitetsparate væk fra uddannelseshjælp og tættere på uddannelse eller job.
Rapporten fastslår, at halvdelen af uddannelseshjælpsmodtagerne under 30 år har en diagnose, der er relateret til en psykisk lidelse.
Der er derfor behov for at gentænke indsatsen, hvis vi vil gøre de unge til borgere, som arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet gerne vil lege med.
Allan Klie
Formand, Fonden Aspiranterne
Det er samtidig den gruppe, der trækker mest på andre serviceydelser fra systemet. For denne gruppe er det afgørende, at indsatserne er helhedsorienterede, så de sociale og helbredsmæssige forhold er i fokus på lige fod med beskæftigelsesperspektivet, skriver Ydelseskommissionen.
I følge en undersøgelse fra Rockwool Fonden fra 2020, har jobcentrene svært ved at hjælpe netop denne gruppe. Det skyldes blandt andet, at forløbene er for fragmenterede, og at der er for lidt fokus på bæredygtighed. Undersøgelsen peger samtidig på, at når først et ungt menneske er endt i gruppen af udsatte unge, bliver mange af dem hængende.
Der er derfor behov for at gentænke indsatsen, hvis vi vil gøre de unge til borgere, som arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet gerne vil lege med.
Lån kulturens fantasi
Kulturen og ønsket om øget beskæftigelse arbejder sprogligt sammen i statsministerens tale, og det gør det også i virkeligheden. I Helsingør kommune bruges kulturen som en aktiv del af social- og beskæftigelsesindsatsen i et samarbejde imellem kommunen, fonden Aspiranterne og en række lokale kulturinstitutioner som Kulturværftet og Helsingør Teater.
Det er ikke første gang, at kulturen viser sig at kunne løse svære samfundsproblemer.
Allan Klie
Formand, Fonden Aspiranterne
Som leder af Aspiranterne er jeg stolt over at hjælpe udsatte unge i alderen 18-29 år med at finde fodfæste i uddannelse, arbejde og i ungdomslivet generelt. Det skylder vi udsatte unge i hele landet. Derfor mener jeg, at politikerne har en hasteopgave, der venter på dem, når de møder ind efter sommerferie. Der skal oprettes en pulje med formålet at bruge kulturen som løftestang til at øge beskæftigelsen blandt udsatte unge.
Det er ikke første gang, at kulturen viser sig at kunne løse svære samfundsproblemer. Man har allerede gode erfaringer med puljen ”kultur på recept”, hvor kultur bruges til at hjælpe sygemeldte personer med stress, angst og depression. En evalueringsrapport fra 2020 konkluderer, at det faktisk virker.
Når Folketinget vender tilbage fra sommerferie, venter en ophedet debat om et nyt kontanthjælpssystem. Det er mit håb, at folketingspolitikerne husker Mette Frederiksens selverkendelse fra afslutningsdebatten. Politikernes beskæftigelsesindsats over for sårbare unge mangler fantasi, men de er velkomne til at låne kulturens.