Debat

V og DF gambler med danske arbejdspladser

DEBAT: Når EU-modstandere i Dansk Folkeparti og mytemagere i Venstre sætter spørgsmålstegn ved den fri bevægelighed for arbejdskraft, gambler de med danske arbejdspladser og dansk velstand, skriver Morten Helveg Petersen (R).
Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Spidskandidat for Radikale Venstre til europaparlamentsvalget

Europa er blevet vores hjem.

EU gør det muligt for os danskere at rejse frit, studere, arbejde og bo, hvor vi ønsker, etablere virksomheder i andre lande og handle frit på tværs af grænserne. Det er muligheder, vi ofte tager for givet, men som er under pres fra mange sider. Som radikal EP-spidskandidat vil jeg kæmpe for og forsvare den frihedsrettighed, som den fri bevægelighed udgør.

Det indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed er afgørende for dansk velfærd. 500.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af det indre marked. Østeuropæiske arbejdstagere bidrog med 1,3 milliarder kroner til den danske statskasse i 2011. Og 1.700 virksomheder måtte i foråret 2013 opgive ordrer, fordi de ikke kunne rekruttere arbejdskraft nok.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Den fri bevægelighed for arbejdskraft hænger uløseligt sammen med den fri bevægelighed for varer, kapital og tjenesteydelser. De fire friheder hører sammen.

Regler der gælder alle 
For at den fri bevægelighed for arbejdskraft kan fungere, er det nødvendigt med fælles regler om, hvordan vandrende arbejdstagere er dækket, hvis noget går galt. Allerede i 1968 blev det fastlagt, at vandrende arbejdstagere har samme skattemæssige og sociale rettigheder som værtslandets egne borgere.

I dag er der intet, som tyder på, at velfærdssamfundet er under pres som følge af udenlandske arbejdstagere. Derfor er der heller ingen grund til at ændre på reglerne.

Morten Helveg Petersen (R)
Spidskandidat til EP-valget

Jeg synes faktisk, det er ret og rimeligt, at man som arbejdstager fra et andet EU-land er omfattet af et basalt sikkerhedsnet, når man arbejder, betaler skat og bidrager til det danske velfærdssamfund. Hvis man som tysker eller spanier arbejder i Danmark, skal man så ikke have ret til at komme til læge, hvis man bliver syg? Til at sende sit barn i skole? Til at få sygedagpenge, hvis man kommer ud for en ulykke?

Stop skræmmekampagnerne
I dag er der intet, som tyder på, at velfærdssamfundet er under pres som følge af udenlandske arbejdstagere. Derfor er der heller ingen grund til at ændre på reglerne i dag - hverken de danske eller de europæiske. Men viser det sig, at der opstår problemer i fremtiden, skal vi selvfølgelig se på det med åbne øjne. Blot skal vi huske, at der er vi slet, slet ikke i dag.

Når EU-modstandere i Dansk Folkeparti og mytemagere i Venstre sætter spørgsmålstegn ved den fri bevægelighed for arbejdskraft for at høste indenrigspolitiske gevinster, gambler de med danske arbejdspladser og dansk velstand. Jeg vil opfordre dem til at droppe skræmmekampagnerne og tage ansvar for Danmarks virkelige udfordringer.

Der hersker ingen tvivl om, hvad jeg og Radikale Venstre vil. Vi bakker helhjertet op om arbejdskraftens fri bevægelighed. Fordi det er godt for den enkelte dansker. Fordi det er godt for Danmark. Og fordi vi tror på Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00