Gule fagforeninger kræver plads ved trepartsbordet

Det er udemokratisk, at næsten en halv million lønmodtagere ikke bliver repræsenteret i trepartsforhandlingerne, lyder det fra fire såkaldt gule fagforeninger, der retter en fælles appel til beskæftigelsesministeren om at komme med i den permanente trepartsinstitution. Regeringspartiet Venstre åbner for deres deltagelse.  

Tidligere Venstre-ordfører for sundhed og nu formand for Krifa, Jane Heitmann, mener at den nye SVM-regering har en unik chance for at give trepartsinstitutionen mere demokratisk legitimitet ved at invitere de såkaldt gule fagforeninger med til bordet. 
Tidligere Venstre-ordfører for sundhed og nu formand for Krifa, Jane Heitmann, mener at den nye SVM-regering har en unik chance for at give trepartsinstitutionen mere demokratisk legitimitet ved at invitere de såkaldt gule fagforeninger med til bordet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Når den traditionelle fagbevægelse repræsenterer under halvdelen af landets lønmodtagere, og de tværfaglige, såkaldt gule fagforeninger efterhånden har et medlemstal på knap en halv million, bør de også inddrages i regeringens permanente trepartsinstitution.

Sådan lyder meldingen fra Krifa, Fire Funktionærer, Det Faglige Hus og Ase, som i et fælles brev til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu forsøger at sparke døren ind til forhandlingslokalet og være en del af drøftelserne om den kommende, permanente trepartsinstitution.

"Vi har en regering, som ønsker at samarbejde på nye måder og nedbryde eksisterende magtblokke. En af de sidste store bastioner med magtblokke er på beskæftigelsesområdet," siger formand Jane Heitmann, som indtil sidste valg var medlem af Folketinget for Venstre.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00