Topforhandlere afviser sammenkædning før trepart

Den såkaldte sammenkædning af overenskomster står til at blive et krav fra regeringen og de offentlige arbejdsgivere i trepartsforhandlingerne. Men det møder allerede nu kraftig modstand fra fagbevægelsen.  

FOA-formand Mona Striib, som her ses under fremlæggelsen af Lønstrukturkomiteéens rapport, mener ikke, at spørgsmålet om sammenkædning hører til i trepartsforhandlingerne. 
FOA-formand Mona Striib, som her ses under fremlæggelsen af Lønstrukturkomiteéens rapport, mener ikke, at spørgsmålet om sammenkædning hører til i trepartsforhandlingerne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Hvis regeringen og kommunerne tror, at fagforeningerne vil gå med til at stække deres strejkevåben som modydelse for de tre ekstra milliarder i løn til sygeplejersker og pædagoger, kan de godt tro om igen.

Sådan lyder det fra FOA og HK Kommunal, som skal forhandle nye overenskomster på plads for en mere end halv million offentligt ansatte i kølvandet på trepartsforhandlingerne.

"Vi kan ikke i en trepart gå ind og sige ja til en sammenkædning, for det er et anliggende for de enkelte forbund. Så det sætter jeg foden ned overfor," siger Mona Striib, formand for FOA og topforhandler for 500.000 offentlige ansatte i Forhandlingsfælleskabet.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00