Håndsrækning til førtidspensionister i løntilskud

FEBERREDNING: Socialøkonomiske virksomheder kan fortsætte med at have førtidspensionister ansat i løntilskud uden at tage hensyn til rimelighedskravet. Komité for Socialøkonomi glæder sig over, at dispensationen er forlænget, men havde gerne set en permanent løsning.

Beskæftigelsesministeren har siden starten af februar appelleret til, at arbejdsmarkedets parter fandt en løsning, så førtidspensionister kan fortsætte i løntilskud. Det er nu lykkedes
Beskæftigelsesministeren har siden starten af februar appelleret til, at arbejdsmarkedets parter fandt en løsning, så førtidspensionister kan fortsætte i løntilskud. Det er nu lykkedesFoto: Kim Vadskær
Rasmus Dahl Løppenthin

Førtidspensionister, som er ansat i socialøkonomiske virksomheder, kan ånde lettet op. De mister ikke deres løntilskudsstilling alligevel.

Det står klart, efter arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge en dispensationsordning for socialøkonomiske virksomheder, der ellers stod til at udløbe med udgangen af 2016.

Ordningen sikrer, at socialøkonomiske virksomheder til og med 2018 frit kan ansætte førtidspensionister uden at tage hensyn til det såkaldte “rimelighedskrav”. Rimelighedskravet betyder, at en virksomhed skal have fem ordinært ansatte for hver person, der er ansat i løntilskud eller virksomhedspraktik.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) besluttede sig oprindeligt for at sløjfe særreglen for socialøkonomiske virksomheder, fordi arbejdsmarkedets parter ikke kunne blive enige om vilkårene for en forlængelse. Men nu glæder han sig over at have hentet opbakning fra DA, LO og KL til at forlænge ordningen.

“Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der,” siger Jørn Neergaard Larsen til Information og uddyber:

“Det er mennesker, som har komplekse udfordringer og står uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet, og med socialøkonomiske virksomheder har de mulighed for at blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads.”

Komité: Havde foretrukket permanent løsning
Jon Krog, medstifter af Komité for Socialøkonomi, er tilfreds med, at førtidspensionister fortsat kan være i løntilskud i socialøkonomiske virksomheder. Men ærgrer sig over, at ordningen har en udløbsdato.

“Det er glædeligt, at der er kommet en løsning, men det er lidt ærgerligt, det kun er en midlertidig løsning. Jeg synes godt, man kunne have fundet en permanent model,” siger han.

Jon Krog peger på, at man har fået et godt registreringssystem for socialøkonomiske virksomheder, som kunne have fået en tiltrængt håndsrækning ved at finde en varig løsning.

“Man kunne godt have slået to fluer med et smæk og fundet en permanent løsning på udfordringen med rimelighedskravet i de socialøkonomiske virksomheder og dermed gjort den nye registreringsordning lidt mere attraktivt,” siger han.

Noget kunne dog tyde på, at socialøkonomiske virksomheder og førtidspensionister fortsat kan blive bedre til at slå pjalterne sammen. I dag er omkring 250.000 danskere på førtidspension, og små 5.000 af dem er i løntilskud. Men blot 78 af førtidspensionister arbejder i socialøkonomiske virksomheder. Alligevel afviser Jon Krog at stemple forsøget som en fiasko.

“Vi tror på, at der er et perspektiv i de socialøkonomiske virksomheder på den lange bane. Da man introducerede Ø-mærket for økologiske fødevarer, gik der jo også et stykke tid, inden det var indarbejdet,” siger han og fortsætter:

“Nogle gange skal ting lige have tid til at virke, og man skal passe på med, man ikke for hurtigt kommer til at dømme noget ude.”

Efter ordningens udløb i 2018 skal man evaluere forsøget og bruge erfaringerne til at udarbejde en eventuel permanent ordning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00