Debat

Hvad er kernevelfærd?

DEBAT: Regeringens 2020-plan skal sikre kernevelfærden, men det er vanskeligt at få øje på et eneste velfærdsområde, der ikke forringes, mener Torben Hansen (S). Der er i stedet brug for en job- og vækstskabende politik, der forkorter arbejdsløshedskøen og sætter gang i hjulene, fastslår han.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Hansen (S)
MF'er og arbejdsmarkedsordfører

Lige før påske fremlagde regeringen den såkaldte reformpakke 2020. Lars Løkke Rasmussens helt centrale argument var, at 'vi skal gennemføre reformer, hvis ikke vi skal skære i kernevelfærden'.

Det er jo et besnærende argument, men spørgsmålet er, hvad der ligger i begrebet om kernevelfærd? Svaret blæser foreløbig i vinden, men ser man på de konkrete forslag i regeringens genopretningspakke fra foråret og den nye reformpakke, er det vanskeligt at få øje på et eneste velfærdsområde, der ikke forringes voldsomt.

Med genopretningspakken skar regeringen - og Dansk Folkeparti - i børnechecken, halverede dagpengeperioden og sparede mere end en milliard på voksen- og efteruddannelse. De forslag forringer krystalklart forholdene for børnefamilier, for ledige og for voksne, der har brug for at opkvalificere sig. For nu blot at nævne et par af de mange nedskæringer.

Fakta

Bland dig?
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Foto:

Ny reformpakke
Med den nye reformpakke afskaffes efterlønnen, og folkepensionen forringes for op imod en halv million danskere. Samtidig skæres der voldsomt i SU'en, og regeringen dikterer nulvækst i kommunerne frem til 2020.

Det er efterhånden gammelkendt viden, at en afskaffelse af efterlønnen rammer de danskere, der typisk har haft et langt og opslidende arbejdsliv. Fire ud af fem efterlønnere er ufaglærte eller kortuddannede, og mange kommer fra brancher med stor nedslidning. Derfor dør efterlønnere også tidligere end personer i samme aldersgruppe og fag, og mange har et ringe helbred. En del af de mennesker, der ikke vil kunne komme på efterløn, er nu henvist til at søge førtidspension - som vil give mange mennesker meget færre penge på grund af reglerne om ægtefælleforsørgelse, hvis de altså får tilkendt en førtidspension.

Statsministerens forblommede ord om, at de foreslåede reformer skal værne om kernevelfærden, er rent ud sagt spin og humbug. Reformerne er entydige forringelser af velfærdssamfundet, og lytter man lidt på de konservative, er det tydeligvis hensigten, at besparelserne på sigt skal bruges til skattelettelser.

Toben Hansen (S)
MF'er og arbejdsmarkedsordfører

Besparelser på vej
Nulvæksten i kommunerne vil uundgåeligt medføre besparelser, og det betyder helt konkret forringelser på dagsinstitutioner, skoler og ældreområdet. Dét rammer - igen - børnefamilier, unge og ældre med brug for omsorg og pleje.

Statsministerens forblommede ord om, at de foreslåede reformer skal værne om kernevelfærden, er rent ud sagt spin og humbug. Reformerne er entydige forringelser af velfærdssamfundet, og lytter man lidt på de konservative, er det tydeligvis hensigten, at besparelserne på sigt skal bruges til skattelettelser.

Hvad der er brug for, er job- og vækstskabende politik, der forkorter arbejdsløshedskøen og sætter gang i hjulene. Regeringen er i gang med en omsiggribende omkalfatring af velfærdssamfundet, hvor operationen muligvis vil lykkes, men patienten desværre dør på vej mod 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00