Debat

IDA: Det offentlige er ved at tabe kampen om arbejdskraften

DEBAT: Det er yderst kritisk for velfærdssamfundets fremtid, at det offentlige ikke er konkurrencedygtigt med det private i forhold til løndannelse, skriver Carsten Eckhart Thomsen i et opråb til Moderniseringsstyrelsen. 

Hvis vi fortsat skal kunne bryste os af verdens bedste velfærdssamfund, må Moderniseringsstyrelsen sørge for, at det offentlige kan tiltrække den arbejdskraft, der skal til, skriver Carsten Eckhart Thomsen.
Hvis vi fortsat skal kunne bryste os af verdens bedste velfærdssamfund, må Moderniseringsstyrelsen sørge for, at det offentlige kan tiltrække den arbejdskraft, der skal til, skriver Carsten Eckhart Thomsen.Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Eckhart Thomsen
Formand for IDA Offentlig

Der er ingen penge at forhandle om. Sådan lyder det, når vi spørger vores tillidsvalgte til, hvordan det står til med lokal løndannelse ude på de offentlige arbejdspladser.

Det handler ikke bare om, at vores medlemmer skal sikres en klækkelig lønstigning til lønforhandlingerne, nej, problemet stikker dybere end det. Meget dybere.

For da ’ny løn’ – herunder lokal løndannelse – i sin tid blev introduceret, ville begejstringen ingen ende tage. Endelig fik det offentlige mulighed for at individualisere lønnen, så den kunne være mere tidssvarende og konkurrencedygtig med det private. Men desværre er lokal løn endt som en maveplasker på mange offentlige arbejdspladser, fordi der dels ikke er penge at forhandle om.

Kampen om talenterne
Forhandlingerne om de offentlige overenskomster er i sin afsluttende fase, og det er nu, der skal findes fælles løsninger, så også det offentlige bliver en attraktiv arbejdsplads i kampen om talenterne. Derfor vil vi slå et slag for, at vores medlemmer og de andre akademikerorganisationer ikke forfordeles, når det kommer til lokal løn.

Fakta

Forhandlingerne om de offentlige overenskomster er i sin afsluttende fase, og det er nu, der skal findes fælles løsninger, så også det offentlige bliver en attraktiv arbejdsplads i kampen om talenterne.

Carsten Eckhart Thomsen
Formand for IDA Offentlig

Vi har nemlig erfaret, siden ’ny løn’ blev indført i 1997, at modellen i dag langt fra fungerer optimalt. Det fungerede langt bedre lige efter, at ’ny løn’ blev indført, men gradvist som årene er gået, er det, som om den bliver sjoflet i lønforhandlingerne, og der bliver til stadighed mindre at forhandle om.

Det er helt ude i skoven, at mange offentlige arbejdspladser skodder den lokale løndannelse, som er ment som et godt ledelses- og motivationsværktøj, de selv har efterlyst. For det fungerer ikke i sin nuværende form. Og det skal der rettes op på i de igangværende forhandlinger for en overenskomst for det offentlige fra 2018.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I en tid, hvor vi kommer til at kæmpe om at tiltrække de rette kompetencer til at løse fremtidens velfærdsopgaver, så er det uhyre vigtigt, at lokal løndannelse fungerer ude på de offentlige arbejdspladser. Ellers har det offentlige på forhånd tabt kampen om de rette hoveder.

Carsten Eckhart Thomsen
Formand for IDA Offentlig

Derfor er et af de krav, vi udvekslede med Moderniseringsstyrelsen allerede i december, at der skal nye forhandlingsmodeller og bedre proces til ude på de offentlige arbejdspladser.

En tabt kamp
Mulighed for lønstigning for den enkelte medarbejder er da sød musik i manges ører. Men det her handler om meget mere end flere gode grunker/gysser på bankkontoen hos den enkelte. Vi har for nylig lavet en prognose sammen med vores alliancepartner, Engineer the Future, der viser, at Danmark om blot syv år vil mangle 10.000 ingeniører og naturfaglige kandidater.

Og i en tid, hvor vi kommer til at kæmpe om at tiltrække de rette kompetencer til at løse fremtidens velfærdsopgaver, så er det uhyre vigtigt, at lokal løndannelse fungerer ude på de offentlige arbejdspladser. Ellers har det offentlige på forhånd tabt kampen om de rette hoveder. Det går ud over vores alle sammens velfærdsstat, som vi bør værne så smukt om.

Derfor opfordrer vi til, at det offentliges arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, tager vores opråb alvorligt og sørger for, at det offentlige i fremtiden også kan tiltrække den arbejdskraft, der skal til for, at vi stadig kan bryste os af verdens bedste velfærdssamfund. For vi har ikke råd til at lade være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Eckhart Thomsen

Formand for offentlige ansatte, IDA, lektor, Odontologisk Institut, Københavns Universitet
cand.polyt., lic.tech

0:000:00