Juridisk flaskehals forhindrer Arbejdstilsynet i at udstede bøder

SANKTIONER: Arbejdstilsynet har ikke kunnet udstede bøder for arbejdsmiljøovertrædelser siden regelstramning i 2016. Beskæftigelsesministeren beder nu justitsministeren om at gribe ind.

Foto: /ritzau/Jeppe Michael Jensen
Søren Elkrog Friis

I 2015 besluttede en bred kreds blandt Folketingets partier at sende et stærkt signal til firmaer med rod i arbejdsmiljøet ved at skrue op for bødestørrelsen.

Men siden er antallet af bøder udskrevet af Arbejdstilsynet styrtdykket til knap en fjerdedel.

Det skyldes, at der hverken i løbet af 2016 eller 2017 er blevet fastlagt en retspraksis, som gør det muligt for Arbejdstilsynet at udstede såkaldt administrative bødeforlæg. Alle grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven er derfor sendt videre til politiet.

Dokumentation

De skærpede regler

I marts 2015 blev et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti enige om at skærpe straffen for grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Bøden for en almindelig overtrædelse af arbejdsmiljøloven er 20.000 kroner, mens den er på 40.000 kroner for grove overtrædelser. De nye regler betyder, at bøden for grove overtrædelser forhøjes med 10.000 kroner ved skærpende omstændigheder, og 20.000 kroner ved særligt skærpende omstændigheder.

Ifølge de nye regler er det i sig selv en skærpende omstændighed, hvis en virksomhed inden for de sidste fire år er blevet idømt en bøde for en alvorlig overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

De nye regler trådte i kraft 1. januar 2016.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00