Krav til aktivering af ledige halveres

AKTIVERING: Regeringen lemper reglerne for aktivering af alle ledige med nyt lovforslag. Der bliver færre og kortere aktiveringskurser, og staten sparer penge. Men de svageste ledige bliver ladt i stikken, lyder kritikken fra V og K.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Fakta
Ændring af lov om aktiv beskæftigelsesindsats L76

Varighedskravet til ret og pligt til tilbud nedsættes fra 4 til 2 uger for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.

Ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, der er fyldt 30 år, har ret og pligt til at begynde på efterfølgende tilbud efter 12 måneders ledighed i stedet for efter 6 måneder.

Regeringen forventer, at loven vil give besparelser for cirka 180 mio kr. om året. 103 mio. kr. for længere tidsfrist for gentagen aktivering og 76 mio. kr. for mindre varighedskrav for aktiveringstilbuddene.

Mindre aktivering og mere uddannelse. Sådan lyder Thorning-regeringens mantra i beskæftigelsesindsatsen, hvor man har lagt op til et større opgør med VK-regeringens stramme krav til aktivering af ledige.

Den nye regering har allerede lempet kravene til de unge ledige under 30 år. Den har således fjernet kravet om, at det første aktiveringstilbud til de unge skal være af mindst et halvt års varighed. Det skete med støtte fra alle partier i Folketinget på nær Liberal Alliance.

Tydeligt opgør med VK-politik
Men med et nyt lovforslag fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tegner opgøret med VK-regeringens politik sig mere tydeligt.

Som en del af finanslovsaftalen med Enhedslisten vil den nye regering nu halvere mindstekravet til, hvor længe aktiveringskurserne skal vare for alle ledige. I stedet for fire uger, bliver det halveret til to uger.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00