Debat

Krifa: Vi foreslår en integrationsfond

DEBAT: Virksomheder bør få støtte til flygtninge-lønninger fra en statslig fond til gengæld for at etablere mentorordninger, som kan hjælpe flygtningene ind i samfundet. Sådan præsenterer formand Søren Fibiger Olesen et nyt forslag fra Krifa.

En integrationsfond, en mentorordning og et generelt kompetenceløft af den danske arbejdsstyrke. Det bør være de bærende ben for integrationsindsatsen, foreslår Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.
En integrationsfond, en mentorordning og et generelt kompetenceløft af den danske arbejdsstyrke. Det bør være de bærende ben for integrationsindsatsen, foreslår Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.Foto: Pressefoto, Krifa
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Som formand for Danmarks fjerde største fagforening og a-kasse med over 200.000 kunder følger jeg med stor interesse trepartsforhandlingerne om indretningen af fremtidens arbejdsmarked. Integration af flygtninge på arbejdsmarkedet er som bekendt et hovedtema i forhandlingerne. 

I Krifa er vi også optaget af, hvordan vi sikrer, at de mange flygtninge, der i denne tid kommer til vores land, hurtigst muligt bliver en del af det arbejdende fællesskab. 

Integration er ikke bare noget, vi taler om i Krifa, det er også noget, vi selv tager konkret ansvar for. Eksempelvis har vi de seneste år indgået et partnerskab med Foreningen Nydansker og stillet en række af vores ledere og medarbejdere til rådighed som erhvervsmentorer for nye danskere på arbejdsmarkedet. Flere af vores elever er nydanskere med blandt andet tyrkisk baggrund, og senest har vi indgået et samarbejde med Randers Kommune om sprogpraktik for flygtninge.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Vi har netop sendt vores input til fremtidens integrationspolitik til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og integrationsminister Inger Støjberg (V). 

Et hovedelement i vores input er et forslag om en midlertidig integrationsfond.

For os at se, så bør integrationen af flygtninge på arbejdsmarkedet ses i sammenhæng med en samlet plan for et generelt kompetenceløft af arbejdsstyrken. 

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Tilskud til en ekstra indsats
I Krifa anerkender vi, at ikke alle flygtninge kan præstere en fuld arbejdsindsats fra dag ét på arbejdsmarkedet. Men for os er svaret på denne udfordring ikke at indføre en indslusningsløn. 

Det er ikke værdigt at ansætte mennesker på det danske arbejdsmarked til under den løn, som er normal inden for det pågældende arbejdsområde. Vi ønsker ikke at bidrage til en generel udhuling af lønniveaet i Danmark, og derfor er ideen om indslusningsløn heller ikke en blomst, der er groet i vores have. 

I stedet foreslår vi, at der oprettes en midlertidig integrationsfond, så virksomhederne får mulighed for tilskud til den enkelte flygtnings løn i en periode.

Vi ser en vellykket integration som et fælles ansvar og mener, at finansieringen af integrationsfonden derfor også skal være en fælles opgave. Staten bør være hovedkilden til finansieringen af integrationsfonden, men virksomhederne, og den enkelte flygtning selv, bør efter vores opfattelse også bidrage økonomisk til en sådan fond. 

Vi ønsker, at den enkelte flygtning, der bliver ansat med støtte fra integrationsfonden, selv skal bidrage til fonden for at understrege, at den enkelte også selv har et ansvar for en vellykket integration. 

Integrationsfonden bør være en midlertidig ordning til at løfte den aktuelle integrationsudfordring over de næste tre år.

Med hjælp fra en mentor
Vi forestiller os en model, hvor det sikres, at virksomheder, der modtager tilskud fra integrationsfonden til ansættelse af en flygtning, samtidig forpligtes til at etablere en mentorordning, hvor en leder eller kollega sætter den nye kollega ind i det praktiske ved arbejdet, men også stiller sig til rådighed for den nye kollega med andre spørgsmål om eksempelvis dansk kultur og samfundsforhold i øvrigt. 

Vi har som tidligere nævnt gode erfaringer med vores partnerskab med Foreningen Nydansker om et erhvervsmentorprogram. Erfaringerne herfra kan med fordel udbredes til en mere generel mentorordning for integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked.

Kompetencerne skal løftes
Det er vores opfattelse i Krifa, at regeringen tænker for snævert i forhold til integrationsindsatsen. For os at se, så bør integrationen af flygtninge på arbejdsmarkedet ses i sammenhæng med en samlet plan for et generelt kompetenceløft af arbejdsstyrken. 

Et kompetenceløft af ufaglærte danskere og lønmodtagere med manglende kvalifikationer kan være med til at give plads til flere flygtninge på arbejdsmarkedet.

Et generelt kompetenceløft af arbejdsstyrken vil være med til at sikre, at både flygtninge og den øvrige del af arbejdsstyrken kvalificeres og opkvalificeres til at kunne matche den øgede efterspørgsel efter arbejdskraft i de kommende år. 

En vellykket integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked og et generelt kompetenceløft af arbejdsstyrken er for os at se helt nødvendigt, hvis vi vil sikre vores fælles velfærdssamfund i fremtiden.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00