Debat

Lederne: Åbenhed kan bremse sexchikane

DEBAT: Skal vi hindre seksuel chikane på arbejdspladsen, er åbenhed og en god omgangstone vejen frem. En stramning af loven vil til gengæld ikke have effekt, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris fra Lederne i forbindelse med dagens samråd i Ligestillingsudvalget om regeringens initiativer for at bekæmpe seksuel chikane og overgreb.

Ligestillingsudvalget, holder i dag samråd, om hvilke initiativer regeringen agter at tage for at bekæmpe seksuel chikane og seksuelle overgreb.
Ligestillingsudvalget, holder i dag samråd, om hvilke initiativer regeringen agter at tage for at bekæmpe seksuel chikane og seksuelle overgreb.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bodil Nordestgaard Ismiris 
Viceadministrerende direktør, Lederne

Hos Lederne er vi glade for, at problemerne med seksuel chikane de seneste måneder er kommet frem i lyset. Vi er ikke i tvivl om, at #MeToo-kampagnen har bidraget til at bryde nogle vigtige tabuer. Sexchikane er et problem, som vi alle har et ansvar for at gøre op med.

Derfor ærgrer det mig, at fagbevægelsen ikke har andet at byde ind med end forslag om strammere regler. Fagbevægelsen foreslår at ændre loven, så en arbejdsgiver skal godtgøre, at chikanen ikke kunne være undgået ved at gennemføre passende forholdsregler. I samme ånd har fagbevægelsen foreslået at lette de ansattes muligheder for at rejse krav om godtgørelse mod arbejdsgiveren for seksuel chikane.

På papiret er det gode forslag. I virkelighedens verden er de desværre ikke meget værd.

Hvis ikke man på virksomheden kan snakke åbent med ledelsen om problemerne, kan ledelsen ikke gøre noget ved sagen.

Bodil Nordestgaard Ismiris
Viceadministrerende direktør, Lederne

Arbejdsgiverne har nemlig allerede i dag et ansvar som følge af både ligebehandlingsloven og arbejdsmiljøloven. Og loven giver allerede mulighed for godtgørelse til ansatte.

Med andre ord er det ikke nye love, der skal til. Problemet ligger et helt andet sted. Nemlig i kulturen på arbejdspladserne.

Derfor må arbejdergivere, ledere og medarbejdere arbejde sammen om at skabe en god omgangstone og åbenhed omkring at tale om sexchikane og andre former for mobning. Det er den bedste måde at forebygge på.

Hvis ikke man på virksomheden kan snakke åbent med ledelsen om problemerne, kan ledelsen ikke gøre noget ved sagen. Derfor vil det ikke ændre noget at pålægge arbejdsgiverne et udvidet ansvar. Loven er allerede indrettet sådan, at virksomhederne er ansvarlige, hvis ledelsen ved, at sexchikane foregår, men alligevel ikke griber ind.

Hos Lederne vil gerne bidrage til at skabe åbenhed og en sund kultur på arbejdspladsen.

Vi har gennem længere tid løbende sat fokus på mobning og seksuel chikane gennem undersøgelser, vejledninger og kampagner. Og vi har, i samarbejde med fagbevægelsen og arbejdsgiverne, udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan arbejdspladser kan forebygge og håndtere seksuel chikane.

Vi følger også med interesse det arbejde, der er sat i gang politisk på området, og vi bidrager gerne, hvis de ansvarlige ministre eller andre har brug for vores erfaring og viden. Derfor vil vi følge med på onsdagens samråd i Ligestillingsudvalget, hvor ligestillingsminister Karen Ellemann (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal svare på, hvilke initiativer regeringen agter at tage for at bekæmpe seksuel chikane og seksuelle overgreb.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00