Debat

Lederne: Forlæng hjælpepakkerne til august

DEBAT: Det er nedslående økonomiske nøgletal, der kommer ud i disse dage. Tallene kalder på endnu større hjælpepakker, og det bliver nødvendigt at forlænge de eksisterende til august, skriver cheføkonom Niklas Praefke. 

Hæv loftet i lønkompensationsordningen til mindst 40.000 kroner fra de nuværende 30.000 kroner, skriver Niklas Praefke fra Ledernes Hovedorganisation.
Hæv loftet i lønkompensationsordningen til mindst 40.000 kroner fra de nuværende 30.000 kroner, skriver Niklas Praefke fra Ledernes Hovedorganisation.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niklas Praefke
Cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation

Uanset hvor man kigger hen i det økonomiske landskab, ser det trist ud i disse dage.

Så sent som i torsdags kom der nye tal fra USA for, hvor mange amerikanere der har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse. Opgørelsen viste, at 17 millioner amerikanere de seneste tre uger har meldt sig i arbejdsløshedskøen. Vi har aldrig set så stor en stigning i arbejdsløsheden på så kort tid.

I resten af Europa ser billedet ikke meget bedre ud med stigende arbejdsløshed i alle lande. Og herhjemme viser de daglige ledighedstal fra Beskæftigelsesministeriet, at ledigheden er steget med omkring 45.000 personer siden 9. marts.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Spørger man de danske erhvervsledere, er der heller ikke megen optimisme at spore. Det viser en undersøgelse blandt medlemmerne af Lederne. I undersøgelsen svarer 1.143 erhvervsledere på, hvilke konsekvenser, de mærker af coronakrisen.

Økonomiske problemer til halsen
62 procent svarer, at deres virksomhed er økonomisk ramt. Halvdelen melder, at medarbejdere er blevet afskediget eller hjemsendt under krisen, og mere end en tredjedel af lederne siger, at statsministerens forlængelse af den delvise nedlukning af Danmark vil føre til flere afskedigelser og/eller hjemsendelser. Og hver fjerde leder melder, at de venter et fald på mere end halvdelen af omsætningen som følge af krisen.

Selvom det danske samfund så småt er ved at åbne igen, bliver det en langstrakt genåbning, og samtidig står store dele af omverdenen i økonomiske problemer til halsen.

Niklas Praefke
Cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation

En så ekstrem situation kalder på ekstraordinære løsninger. Heldigvis har et enigt folketing vedtaget store hjælpepakker. Det er både nødvendigt og positivt, men desværre ikke nok.

For selvom det danske samfund så småt er ved at åbne igen, bliver det en langstrakt genåbning, og samtidig står store dele af omverdenen i økonomiske problemer til halsen. Det gælder ikke mindst USA, England, Tyskland og Sverige. Det er fire af vores allervigtigste samhandelspartnerne.

Forlæng hjælpepakkerne
Hvis vi skal gøre os realistiske forhåbninger om at komme ud på den anden side af krisen med skindet nogenlunde på næsen, er det derfor helt nødvendigt med langt mere hjælp til både små og store virksomheder, blandt andet i form af bedre ordninger for lønkompensation, som kan være med til at sætte en stopper for den stigende ledighed.

En oplagt forbedring er at hæve loftet i lønkompensationsordningen til mindst 40.000 kroner fra de nuværende 30.000 kroner samt øge kompensationssatsen for funktionærer til 90 procent af lønnen, som den allerede er for timelønnede. Og derudover at forlænge de eksisterende hjælpepakker frem til og med august.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00