L&F: Energiafgifter koster 5000 job

JOB: Regeringens energiafgifter i Vores Energi vil medføre 5000 færre beskæftigede i Danmark i 2020, viser en analyse fra Landbrug & Fødevarer. Concito mener, at tallet er for højt, mens SF helt afviser beregningerne.
Regeringen vælger dyre virkemilder som havvindmølleparker for at nå sine gode målsætninger. Det kommer til at koste job, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Regeringen vælger dyre virkemilder som havvindmølleparker for at nå sine gode målsætninger. Det kommer til at koste job, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Morten Øyen

Vi er enige med regeringen i målsætningen, men der skal andre virkemidler til, så det ikke koster vækst og beskæftigelse.

Claus Søgaard-Richter
Direktør, Landbrug & Fødevarer
Fakta

Landbrug & Fødevarer har lavet beregninger på den makroøkonomiske model ADAM af regeringens Vores Energi, og de viser, at regeringens energiudspil vil resultere i 5000 færre beskæftigede i Danmark i 2020. 
Beregningerne har ikke medtaget effekterne af energiinvesteringerne, men kun forvridningstabet i forbindelse med afgifterne.

Ifølge regeringen vil udspillets investeringer give en øget beskæftigelse på cirka 900 arbejdspladser i 2012 og 5.500 i 2013.


Kilde: Landbrug & Fødevarer
Der er en regning, der skal betales for den grønne omstilling. Og den vil ramme erhvervslivet, som vil blive nødt til at spare 5000 job i 2020. Det bliver resultatet, hvis regeringens energiafgifter fra udspillet Vores Energi bliver virkelighed, viser en analyse foretaget af Landbrug & Fødevarer.

"Det er glimrende, at regeringen lægger op til en række investeringer, der vil generere en masse grønne job. Pointen er bare den, at det giver en regning, der skal betales af danske forbrugere og virksomheder gennem nye afgifter. Hvis pengene skal findes gennem rationaliseringer, så kommer det til at koste danske virksomheder over 5000 arbejdspladser," siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Claus Søgaard-Richter.

Regeringen tilbage til regnebordet
Erhvervsorganisationens beregninger forsøger at udregne det såkaldte "forvridningstab" fra energiafgifterne, som ikke er taget med i regeringens udspil. I Vores Energi fremgår det, at de nye investeringer vil medføre en øget beskæftigelse på cirka 900 arbejdspladser i 2012 og 5.500 i 2013. Regeringen medtager dog ikke de negative effekter fra afgifterne, som ifølge Landbrug & Fødevarer frem mod 2020 i stigende grad får betydning.

"Vi er enige med regeringen i målsætningen, men der skal andre virkemidler til, så det ikke koster vækst og beskæftigelse," siger Claus Søgaard-Richter, der peger på, at regeringen kunne have valgt mere billige løsninger, så afgifterne til forbrugere og erhvervsliv bliver mindre.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00