Regeringspartier uenige: Skal mindre virksomheder tvinges til at sætte mål for kvinder i bestyrelser?

Moderaterne vil gerne have lovkrav om, at de små og mellemstore virksomheder selv skal sætte måltal for andelen af det underrepræsenterede køn i bestyrelsen. Socialdemokraterne er åbne for idéen. Men Venstre siger blankt nej.

Trine Bramsen (S) var ligestillingsminister, da de nye love om måltal for kvinder i bestyrelser blev vedtaget sidste år. Lovene trådte i kraft den 1. januar 2023 og medfører, at store danske virksomheder skal sætte mål for kønsfordelingen i deres bestyrelser.
Trine Bramsen (S) var ligestillingsminister, da de nye love om måltal for kvinder i bestyrelser blev vedtaget sidste år. Lovene trådte i kraft den 1. januar 2023 og medfører, at store danske virksomheder skal sætte mål for kønsfordelingen i deres bestyrelser.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Hvis man kigger ind ad dørene i de danske bestyrelseslokaler hos de små og mellemstore virksomheder, er der ikke mange kvinder at få øje på. Kun 16 procent af bestyrelsesmedlemmerne er kvinder, og sådan har det været i cirka ni år.  

Det betyder, at de halter bagefter landets store virksomheder. Alligevel er de små og mellemstore virksomheder (SMV'er) ikke underlagt love, der skal øge antallet af kvinder i bestyrelserne, som det ellers er tilfældet for de store børsnoterede virksomheder.

Vi har prøvet af frivillighedens vej i rigtig mange år med tro på, at virksomhederne selv kunne klare opgaven.

Trine Bramsen
Ligestillingsordfører, Socialdemokratiet

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00