Ministre om frigivne feriepenge: Brug dem lokalt

Regeringen håber, at udbetalingen af indefrosne feriepenge vil sætte gang økonomien. Derfor opfordrer de borgerne til at bruge dem lokalt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, skatteminister Morten Bødskov, finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup holdte onsdag eftermiddag pressemøde om den økonomiske situation oven på genåbningsplanen.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, skatteminister Morten Bødskov, finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup holdte onsdag eftermiddag pressemøde om den økonomiske situation oven på genåbningsplanen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Restaurantbesøg eller et kroophold for samfundets skyld?

Selvom det "naturligvis er op til danskerne selv", hvad feriepengene skal bruges på, giver regeringen alligevel en "venlig opfordring" til, at danske lønmodtagere bruger dem på at støtte op om det lokale erhvervsliv.

"På den måde kan vi nemlig også være med til at sætte rigtig meget gang i vores samfundsøkonomi samtidig med, at vi får gode oplevelser med hinanden," forklarede  finansminister Nicolai Wammen (S) ved et pressemøde onsdag eftermiddag, hvor han sammen med kollegerne skatte-, erhvervs- og beskæftigelsesministeren gav en status for dansk økonomi.

For at øge forbruget midt i den økonomiske krise blev politikerne sidste år enige om, at alle borgere med indefrosne feriepenge kunne få udbetalt tre ud af i alt fem ugers feriepenge før tid - som man på grund af den nye feriepengeordning ellers først skulle have fået, når man træder ud af arbejdsmarkedet.

Men uanset om du takkede ja til tilbuddet eller ej, er det nu muligt at bestille udbetaling af alle fem ugers feriepenge frem til 31. maj. Hvis man lader sine feriepenge stå, vil de blive forvaltet af LD Fonde. 

56 milliarder kroner til gode
Efter udbetaling af første runde af indefrosne feriepenge steg detailsalget ifølge Danmarks Statistik betydeligt, og det forventes, at udbetalingen i denne omgang vil løfte beskæftigelsen med omkring 5.000 personer i år.

Med overgangen til den nuværende feriepengeordning havde danske lønmodtagere i alt 108 milliarder kroner til gode. Ifølge Finansministeriet blev der hævet omkring 52 milliarder kroner før skat i første omgang, så lønmodtagerne har nu i alt 56 milliarder kroner til gode.

Flere brancher, der fortsat er meget begrænset af coronarestriktionerne, havde ellers opfordret regeringen til at vente med udbetalingen, da de frygter, at pengene bliver brugt, før de får lov til at åbne igen.

Den advarsel er kommet fra blandt andre Danmarks Rejsebureau Forening, Horesta og Danske Biografer ifølge finans.dk.

Trods bekymringerne fra rejse- og oplevelseserhvervet var det dog vigtigt at give folk adgang til feriepengene nu, for ikke at miste borgernes tillid, svarede Nicolai Wammen på kritikken:

"Vi har valgt at stå fuldt og helt ved den aftale, som partierne lavede sidste år, sådan at danskerne har kunnet have tillid til, at når partierne aftaler, at pengene kommer op til påske, ja så kommer pengene også op til påske."

Men selvom biografer og rejsebureauer ikke i første omgang får stor gavn af det øgede forbrug, håber regeringen alligevel, at de vil mærke effekten. Derfor opfordrede finansministeren også til, at folk "lige vil lægge nogle penge til side", så de kan bruges, når man for eksempel kan komme til frisøren.

"Og mon ikke også at mange gemmer nogle af pengene til, at restauranter, koncerter og andre kulturtilbud åbner igen. Eller til oplevelser i det danske sommerland," sagde  beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00