Ny aftale sikrer gymnasier økonomisk belønning for at sende elever på EUD

AFTALT: Gymnasier, der afleverer elever til erhvervsuddannelser, kan qua ny aftale se frem til en kontant økonomisk belønning. Samtidig afsættes 25 millioner til nye uddannelsesafdelinger i tyndtbefolkede områder.

Foto: Maria Albrechtsen Mortsen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

25 millioner til nye uddannelsesafdelinger i tyndtbefolkede områder og økonomisk belønning til de gymnasier, der sender elever videre til en erhvervsuddannelse.

Det er resultatet af en ny delaftale, som regeringen fredag har indgået med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF.

Med aftalen indføres et nyt taxameterprincip – henvisningstaxameteret – der betyder, at gymnasier, der hjælper elever over på en erhvervsuddannelse, præmieres økonomisk for indsatsen. Ordningen er tiltænkt de elever, der har valgt en forkert ungdomsuddannelse og skal sikre, at gymnasierne også har et økonomisk incitament til at hjælpe eleverne videre.

Dokumentation

Her er aftalens hovedpointer:

25 millioner til nye uddannelsesafdelinger i yderområderne:
Aftalepartierne er enige at afsætte en pulje på 25 millioner til erhvervsskoler, almene gymnasier og VUC’er, der vil oprette erhvervsrettede uddannelser i de dele af Danmark, hvor der ikke findes et lignende tilbud i forvejen.

Dispensationsordninger til gymnasier, der vil udbyde EUD:
Fem offentlige eller private gymnasier og VUC’er får frem mod 2022 mulighed for at udbyde en erhvervsuddannelse. Frem mod 2025 udvides tilbuddet, så i alt 10 af disse uddannelsesinstitutioner får mulighed at udbyde en erhvervsuddannelse.

Der skal blandt andet etableres partnerskabsaftaler med nærliggende erhvervsuddannelser for at sikre, at kulturen og uddannelseskvaliteten opretholdes på de nye tilbud. Hovedformålet med ordningen er at øge søgningen til erhvervsuddannelserne.

Loven revurderes efter tre år, hvor det blandt andet skal undersøges, om aftalen har haft den fornødne effekt på søgningen til erhvervsuddannelserne.

Nyt taxameterprincip etableres:
Aftalepartierne er enige om at indføre et ny økonomisk kompensationsordning til de gymnasier, der hjælper en elev, der har valgt forkert uddannelsesretning, ind på en erhvervsuddannelse. Henvisningstaxameteret, som det nye princip hedder, betyder, at gymnasier, der henviser en elev til en EUD, fra 2020 belønnes med 17.000 kroner per elev. Sker samme manøvre på hf belønnes det med en takst på cirka 20.000 kroner, på hhx bliver taksten cirka 15.000 kroner, og på htx bliver taksten på cirka 19.000 kroner. 

Henvisningstaxametret er første del af en samlet reform af taxametersystemet. Der er sat 60 millioner af til at indfase det nye taxameterprincip.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00