Ny forskning: Ansatte med fysisk arbejde er langt mindre belastet end troet

Et nyt forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at ansatte i blandt andet rengørings- og industrivirksomheder ikke er udsat for nær så mange nedslidende bevægelser i hverdagen, som man hidtil har troet. Epokegørende, mener arbejdsgiverne, der vil have forskningsmetoden med ind i de kommende arbejdsmiljøforhandlinger på Christiansborg. 

En ny metode har undersøgt, hvor længe medarbejderne i fysiske job som rengøring er udsat for nedslidende bevægelser i hverdagen og sammenholdt med deres egne oplevelser. Det er op mod 10 gange mindre, end de selv tror.
En ny metode har undersøgt, hvor længe medarbejderne i fysiske job som rengøring er udsat for nedslidende bevægelser i hverdagen og sammenholdt med deres egne oplevelser. Det er op mod 10 gange mindre, end de selv tror.Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Rikke Brøndum

Mange ansatte med fysisk krævende job tror, at de bliver udsat for belastende arbejdsstillinger i timevis i løbet af en arbejdsdag. Men ofte er der kun tale om få minutter.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø under Beskæftigelsesministeriet (NFA).

Projektet har undersøgt 1.058 medarbejdere inden for blandt andet rengøring, industri og transport, der dagligt løfter armene over skulderhøjde. Ved at sætte en sensor på de ansattes arme har forskerne målt, hvor længe de har været udsat for de belastende bevægelser.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00