Ny undersøgelse: Påbud forhindrer ikke arbejdsulykker

KONTROLINDSATS: Hvis ikke der allerede er sket en ulykke, har påbud fra Arbejdstilsynet ingen positiv effekt, viser ny analyse. På trods af ny risikobaseret strategi mener Dansk Arbejdsgiverforening stadig, at der foregår for meget bevidstløs kontrol.

13 mennesker kommer i gennemsnit til skade hver dag i byggeriet, hvilket gør det til en af de farligste brancher. Derfor kan ansatte i byggebranchen forvente at se mere til Arbejdstilsynet, som er ved at omlægge indsatsen til risikobaseret tilsyn.
13 mennesker kommer i gennemsnit til skade hver dag i byggeriet, hvilket gør det til en af de farligste brancher. Derfor kan ansatte i byggebranchen forvente at se mere til Arbejdstilsynet, som er ved at omlægge indsatsen til risikobaseret tilsyn.Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
  • Et bredt flertal i Folketinget blev i 2011 enige om en strategi, der skal nedbringe antallet af alvorlige arbejdsulykker med 25 procent og reducere antallet af psykisk og fysiske overbelastninger med 20 procent inden 2020.
  • I foråret 2015 indgik SR-regeringen en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om at styrke arbejdsmiljøet.
  • Med aftalen skærpes bøderne for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, mens Arbejdstilsynets kontrolindsats omlægges til mere risikobaseret tilsyn. Det vil sige, at 80 procent af kontrollen fremover rettes mod brancher og virksomheder, hvor risikoen for arbejdsskader er størst.

Der er næppe noget at grine af, når stigen vælter, eller ryggen siger knæk under et tungt løft. Men en arbejdsulykke er tilsyneladende en effektiv medicin mod fremtidige arbejdsulykker.

Det viser en omfattende analyse, som Arbejdstilsynet har foretaget af 29.000 danske virksomheder, der i perioden 2008-2013 har anmeldt minimum én arbejdsulykke.

Når Arbejdstilsynet sætter ind med særlige detailtilsyn på virksomheder, hvor der for nylig er sket en arbejdsulykke, falder antallet af alvorlige arbejdsulykker med op til 13 procent i de følgende år, mens de mindre alvorlige arbejdsulykker falder med ni procent.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00