Ny V-ordfører savnede det politiske maskinrum

ORDFØRER: Ulla Tørnæs er ny arbejdsmarkedsordfører for Venstre efter en ministerperiode på over otte år. Hun glæder sig til det politiske maskinrum og føler sig "hjemme" på arbejdsmarkedsområdet.
Foto: um.dk
Anders Heissel

Da jeg blev undervisningsminister i 2001 sagde jeg til min daværende sekretær, at en dag går jeg ud herfra, og det bestemmer jeg højst sandsynligvis ikke selv. En dag er det slut, og er man ikke parat til at acceptere det, skal man ikke sige ja til en ministerpost.

Ulla Tørnæs
Arbejdsmarkedsordfører, Venstre
Fakta

Ulla Pedersen Tørnæs
Født: 4. september 1962 i Esbjerg

Arbejdsmarkedsordfører for Venstre fra 2. marts 2010
Medlem af Venstres folketingsgruppes bestyrelse 1994-2001.
Politisk ordfører 1998-2001. 
Undervisningsminister fra 27. nov. 2001 til 18. feb. 2005.
Minister for udviklingsbistand fra 18. feb. 2005 til 23. feb. 2010.


Kilde: Folketingets hjemmeside

Hvorfor ville du være arbejdsmarkedsordfører?

"Jeg har de seneste fem et halvt år været begravet i udviklingspolitik med over 100 rejsedage om året. Og selv om jeg sagde øv, da rokaden kom, blev jeg faktisk glad for at komme tilbage til Folketinget for at prøve nogle nye muligheder. Men det skulle være på den indenrigspolitiske bane, og da jeg tidligere har været i Arbejdsmarkedsudvalget i 1990'erne er der nogen, der faktisk siger, at jeg er kommet hjem. Jeg var også politisk ordfører fra 1998 til 2001 og var med til at lave efterlønsreformen og med under storkonflikten i 1998, hvor vi var med til lovindgrebet," siger Ulla Tørnæs.

"Men det er unægtelig sket meget, og det skal jeg bruge den næste tid på at læse op på. For alt det, jeg var med til at diskutere dengang, er nu blevet virkelighed som eksempelvis kommunernes rolle på beskæftigelsesområdet."

Hvordan bliver rollen som ordfører, når dit eget parti har ministerposten?

"Den rolle har jeg aldrig prøvet, men jeg glæder mig meget til at samarbejde med Inger Støjberg. Jeg er helt overbevist om, at hun vil bruge mig til at tænke tanker på området. Og at hun er fra samme parti som mig er ikke en ulempe, men måske en fordel, fordi tilliden måske er større."

Selv om vi har stigende ledighed lige nu, kommer vi til at mangle arbejdskraft på sigt. Hvordan skal vi løse det problem?

"Sikring af arbejdsudbuddet står meget højt på regeringens dagsorden. Det er en enorm vigtig opgave, vi står over for. Det kan være et paradoks, at vi med stigende ledighed lige nu kommer til at mange arbejdskraft. Men hvordan det skal løses, vil jeg ikke komme ind på, når jeg lige er blevet ordfører."

Stort set alle økonomiske eksperter, De Radikale og jeres regeringspartnere fra De Konservative vil reformere efterlønnen og dagpengene. Er det ikke en god ide?

"Der er lavet en velfærdsaftale i 2006, hvor man udfaser efterlønsalderen, så skulle vi ikke lige lade det virke først."

Da du var politisk ordfører, snakkede du om privatisering af det tidligere AF. Nu er det blevet til jobcentre, hvor af flere har flirtet med at privatisere hele eller dele af beskæftigelsesindsatsen. Hvad er din holdning i dag til at privatisere beskæftigelsesindsatsen?

"Kommunerne bruger i dag private aktører - noget som denne regering har gjort muligt. Jeg synes, det er godt at bruge private aktører, hvor det er bedst og billigst."

Hvad bliver de vigtigste sager på arbejdsmarkedsområdet den kommende tid?

"Først skal jeg have læst mig op på den revolution på arbejdsmarkedet, der er sket siden 2001. Men allerede nu kommer ungepakken, hvor regeringen vil sikre, at ingen unge kommer til at hænge på offentlig forsørgelse. Desuden har ministeren annonceret et tiltag mod langtidsledighed. Og endelig skal vi tage fat på en reform af førtidspensionen. Men hovedproblemet på sigt bliver jo, hvordan vi på en og samme tid får adresseret problemet om stigende ledighed og samtidig sikrer, at arbejdsudbuddet på sigt er højt nok."

Hvordan bliver det at være ordfører i forhold til at være minister?

"Da jeg blev undervisningsminister i 2001 sagde jeg til min daværende sekretær, at en dag går jeg ud herfra, og det bestemmer jeg højst sandsynligvis ikke selv. En dag er det slut, og er man ikke parat til at acceptere det, skal man ikke sige ja til en ministerpost."

Hvad er fremtiden for dig i politik?

"Jeg har ingen planer om at forlade dansk politik. Jeg har savnet kontakten til min kreds og har savnet lovgivningsarbejde. Jeg har været minister for et område med kun én lov, som der er bredt flertal om. Jeg har savnet det politiske maskinrum, hvor politiske aftaler indgås, og hvor man forhandler og opnår enighed. Det glæder jeg mig til - ikke mindst på arbejdsmarkedsområdet, hvor der er mange love og brede forlig."

Dokumentation
Det har Ulla Tørnæs sagt om efterløn 

Information 17.12.1998
''Jeg vil godt sige, at vi har lavet en aftale med regeringen (Nyrup-regeringen red.) om en reform af efterlønnen. Det har vi gjort for at skabe ro og tryghed omkring efterlønsspørgsmålet, så folk ved, hvad de har at disponere ud fra. Og vi har sagt, at en kommende borgerlig regering med Venstre som deltager ikke vil ændre ved den reform, vi nu har fået vedtaget.''

Politiken 02.08.2000
''Vi er enige i, at ordningen dræner arbejdsmarkedet for arbejdskraft, og at den er dyr, men vi løber ikke fra aftalen med regeringen, og en kommende borgerlig-liberal regering fjerner ikke efterlønnen.''

Jyllands-Posten 10.01.2001
"Det er ikke Venstres politik at ændre i den eksisterende efterlønsordning.''

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00