Debat

Nye arbejdspladser kræver høje ambitioner

DEBAT: Danmark halter fortsat efter, når det handler om at genskabe væksten. Men vejen til vækst og arbejdspladser kommer ved at holde fast i ambitionerne – og fortsætte det seje træk med at styrke konkurrencekraften de kommende år, skriver Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.
Foto: DI
Studerende i samfundsfag og mediefag på Aalborg Universitet. Researcher på portalerne Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Kim Graugaard
Viceadministrerende direktør i DI

Den bedste målestok for Danmarks konkurrenceevne er, om vi er i førerfeltet, når det handler om at omsætte vores styrker og produktionsmuligheder til nye, private arbejdspladser.

For når det gælder om at få genskabt væksten og dermed skabe nye job i vores virksomheder, er der fortsat langt igen. Vi har mistet cirka 175.000 private arbejdspladser i forbindelse med krisen. I de senere år har den private beskæftigelse ligget næsten fladt, så vi er endnu ikke begyndt at skabe arbejdspladser igen.

DI's seneste prognose viser, at vi skal ind i 2014, før der er udsigt til, at faldet i beskæftigelsen stopper. Indtil da vil Danmark altså miste arbejdspladser i et højere tempo, end virksomhederne opretter nye. Det vidner om, at vi fortsat er udfordret på konkurrenceevnen.

Det seneste års tid har vi slet ikke været i stand til at hente vækst på eksportmarkederne, hvilket ellers er helt afgørende for at få gang i væksten i dansk økonomi.

Vi skal både lukke løngabet til vores nærmeste konkurrenter og sætte hårdt ind på at løfte produktiviteten.

Kim Graugaard
Viceadministrende direktør i DI

Billedet blev igen bekræftet af mandagens nye tal fra Danmarks Statistik, hvor eksporten skuffede endnu engang. Kun et stigende salg af brændsel og kemiske produkter sikrede fremgang i eksporten i april. Alle de øvrige dele af vores vareeksport falder - og over de seneste tre måneder har der nu også været et fald i vores eksport til BRIK-landene.

Nu gælder det om at holde fast
Ser vi på den mere langsigtede udvikling, er faktum, at lønkonkurrenceevnen blev forringet med 25 procent fra 2000 til krisen satte ind. De seneste år har Danmark indhentet det første stykke til konkurrenterne. Vi har vundet ti procentpoint tilbage, så forværringen af konkurrenceevnen i dag kan gøres op til 15 procent i forhold til 2000.

Nu gælder det om at holde fast - og fortsætte det seje træk med at styrke konkurrencekraften de kommende år. Det er vejen til, at vi kan indfri ambitionen om at genskabe den velstand og de tabte arbejdspladser.

Vi skal både lukke løngabet til vores nærmeste konkurrenter og sætte hårdt ind på at løfte produktiviteten.

Det bliver bestemt ikke nemt. Men med høje ambitioner for Danmark og danske virksomheders konkurrenceevne, kan det lade sig gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00