Debat

Nyledige har også brug for uddannelse

DEBAT: Seks ugers selvvalgt uddannelse bliver fremover forbeholdt ledige med mere end fire måneders ledighed. Det vil gå hårdt ud over de ufaglærte og kortuddannede og dermed deres jobmuligheder, så frihold dem fra ændringen, skriver Danske Erhvervsskoler.
Studerende i samfundsfag og mediefag på Aalborg Universitet. Researcher på portalerne Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Tonsberg
Formand for Danske Erhvervsskolers VEU-udvalg og direktør for EUC Nordvestsjælland

Mere uddannelse er vejen tilbage til arbejdsmarkedet for mange ledige. Ikke mindst dem, der ikke har så meget i forvejen. Derfor undrer det Danske Erhvervsskoler, at dem, der har allermest brug for uddannelse - de ufaglærte og kortuddannede - også rammes mærkbart af regeringens initiativ om begrænsning af seks ugers selvvalgt uddannelse.

Begrænsningen fremgår af det dagpenge-forlig, regeringen indgik med Enhedslisten for et par uger siden. Ingen ledige vil fremover kunne tage seks ugers selvvalgt uddannelse inden for de første fire måneder af deres ledighed.

Det harmonerer meget dårligt med, at al erfaring og undersøgelser viser, at det har uhyre stor betydning at gå i gang med uddannelse, hurtigt efter man er blevet ledig. Her er motivationen og gejsten størst, og arbejdsgiverne foretrækker medarbejdere, der ikke har været ledige for længe. Derfor kan en målrettet uddannelsesindsats netop være det, der skal til for at bringe én tilbage på arbejdsmarkedet. Og dermed kunne man undgå, at flere bliver langtidsledige.

Det undrer Danske Erhvervsskoler, at dem, der har allermest brug for uddannelse - de ufaglærte og kortuddannede - også rammes mærkbart af regeringens initiativ om begrænsning af seks ugers selvvalgt uddannelse.

Frank Tonsberg
Formand for Danske Erhvervsskolers VEU-udvalg og direktør for EUC Nordvestsjælland

Ifølge regeringens lovforslag begyndes 65 procent af forløbene på seks ugers selvvalgt uddannelse i dag inden for de første fire måneders ledighed. Noget af denne aktivitet vil fremover blive flyttet til efter fire måneders ledighed, men ministeriet forventer alligevel, at de samlede udgifter vil blive reduceret med 36 procent.

De penge vil blandt andet blive brugt til at finansiere fortsættelsen af akutuddannelsesindsatsen, men det er efter Danske Erhvervsskolers mening en forkert omprioritering.

Selvvalgt uddannelse giver bedre effekt
Nyledige, der selv vælger uddannelse, er langt mere motiverede, og chancerne for et godt resultat er langt større. Det gælder ikke mindst dem uden eller med kort uddannelse, som typisk vil have et klart jobperspektiv med deres valg af seks ugers uddannelse. Det står i modsætning til akutuddannelsesindsatsen, som foreløbig primært har sikret de ledige et forsørgelsesgrundlag, mens et egentligt kompetenceløft er mere tvivlsomt.

Effekten af de seks ugers selvvalgt uddannelse bekræftes af en analyse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som konkluderer, at den positive beskæftigelseseffekt er størst for netop ufaglærte og faglærte. Omkring 30 procent af de ledige medlemmer i 3F og NNF har været i gang med selvvalgt uddannelse. Uddannelser på erhvervsuddannelsesniveauet - hovedsageligt AMU - er i højere grad end uddannelser på det videregående niveau målrettet områder med gode beskæftigelsesmuligheder, hedder det blandt andet i analysen.

Derfor foreslår Danske Erhvervsskoler, at man friholder de ufaglærte og kortuddannede - AMU-målgruppen - fra ændringerne, så de fortsat kan tage seks ugers selvvalgt uddannelse fra starten af deres ledighedsperiode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00