Analyse af 
Erik Holstein

Pokerspillet om en bededags-folkeafstemning nærmer sig klimaks

I løbet af kort tid bliver det endelig afklaret, om der kommer en folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag. De største partier i oppositionen er meget skeptiske over for en folkeafstemning, men især SF kommer i en sårbar situation, hvis partiet som ventet lander på et nej.

Kampen mod afskaffelse af store bededag har mobiliseret en samlet fagbevægelse i et omfang i et omfang, man skal mange år tilbage for at finde.
Kampen mod afskaffelse af store bededag har mobiliseret en samlet fagbevægelse i et omfang i et omfang, man skal mange år tilbage for at finde.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Erik Holstein

473.525
Så mange danskere havde mandag aften skrevet under på fagbevægelsens krav om at bevare store bededag. Fagbevægelsen satte trumf på ved også at kræve en folkeafstemning om store bededag, og kravet har fået stor opbakning blandt tillidsfolk og medlemmer rundt omkring. Også i et omfang, så nogle af fagbevægelsens ledere selv er ved at blive betænkelige.

For den meget krigeriske stemning blandt store dele af fagbevægelsens medlemmer kan i længden være svær at styre for fagbevægelsen top. Frygten er især, at frustrationen blandt medlemmerne bliver transformeret over til titusinder af nej-stemmer til overenskomsterne i den private sektor, hvor Metal søndag aften lavede et såkaldt ”gennembrudsforlig”.

Imens skal partierne på Christiansborg stikke eller bekende til forslaget om en folkeafstemning. Det kræver 60 medlemmer af Folketinget, men det bliver svært at nå, selvom 79 af Folketingets medlemmer faktisk er imod at afskaffe store bededag. For de største partier i oppositionen hælder mod et nej.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00