Regeringen afviser, at sukkerafgift vil koste job

AFGIFTER: Skatteministeren afviser, at det kommer til at koste danske job. Men en marmeladefabrik overvejer stadig at flytte produktionen til udlandet som følge af regeringens bebudede sukkerafgift.
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Regeringen vil indføre en ny sukkerafgift næste år, der skal kradse en milliard kroner årligt ind til statskassen. Men ude på de otte danske fabrikker, der producerer marmelade og survarer som rødbeder, rødkål og syltede agurker, frygter man, at afgiften kommer til at koste arbejdspladser.

Ejeren af den nordjyske marmeladefabrik Fynbo Foods med 50 ansatte har tilmed sagt til diverse medier, at han overvejer at flytte produktionen til udlandet, hvis afgiften bliver en realitet.

Den nuværende chokoladeafgift er netop steget til 23,75 kr. per kilo, og hvis det bliver en afgift i samme størrelsesorden for diverse sukkervarer, så vil prisen for et glas marmelade blive mere end fordoblet.

Minister afviser lukninger
Men skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) afviser, at afgiften bliver så høj, når han senere i år præsenterer sit lovforslag. Og han afviser, at sukkerafgiften vil medføre et tab af danske job.

"Jeg mener ikke, at afgiften vil føre til, at Fynbo Foods må lukke eller flytte til udlandet. Den udmelding hviler på et uoplyst grundlag," sagde Thor Möger Pedersen onsdag eftermiddag fra Folketingets talerstol, da han blev spurgt ind til sagen.

Jeg mener ikke, at afgiften vil føre til, at Fynbo Foods må lukke eller flytte til udlandet. Den udmelding hviler på et uoplyst grundlag.

Thor Möger Pedersen (SF)
Skatteminister

"Hele diskussionen om Fynbo Foods hviler på et forkert grundlag. De tror, at afgiften vil være den samme som i den nuværende chokoladeafgift. Det vil være en væsentlig lavere afgift. Og varer, som bliver eksporteret, vil ikke blive pålagt afgiften. Det vil kun de varer, som bliver solgt i Danmark, også importerede varer. Derfor kan danske virksomheder konkurrere på lige vilkår med udenlandske virksomheder. Fynbo Foods vil også skulle betale afgift for varer, den sælger i Danmark, selvom den flytter til udlandet," sagde Thor Möger Pedersen.

Direktør: Det rammer efterspørgslen
Men hos Fynbo Foods har direktøren svært ved at se, at afgiften kan undgå at koste danske arbejdspladser. Også selvom afgiften kun bliver halvt så stor som chokoladeafgiften.

Hvis staten skal have en milliard kr. i kassen om året på sukkerafgiften, skal afgiften være på cirka 10 kr. per kilo af de sukkervarer, som regeringen vil lægge afgift på. Og det er nok til at koste job, mener direktøren.

"Med en afgift på 10 kroner per kilo vil der stadig være en prisstigning på 50 procent på vores varer. Hvis en vares pris stiger 50 procent, så kan enhver forstå, at det vil have betydning for efterspørgslen," siger Richard Fynbo.

Overvejer du seriøst at flytte fabrikken til udlandet på grund af denne afgift?

"Vi holder fortsat alle muligheder åbne. 65 procent af vores produktion afsættes i Danmark. Hvis det ændrer sig væsentligt, så er det måske det forkerte sted, vi har placeret vores fabrik. Hovedparten af vores råvarer kommer i forvejen fra udlandet. Hvorfor skulle vi blive ved med at importere dem til verdens dyreste land for igen at sende det til udlandet," spørger Richard Fynbo.

Frygter afgifter ender med lønpres
Han håber fortsat, at afgiften slet ikke bliver til noget.

"Det er jo bare en skattestigning til de danske forbrugere. Og så er det svært for virksomhederne at sige, at medarbejderne skal holde igen med lønningerne. Det er en glidebane, som kun gør Danmark og danskerne fattigere," siger Richard Fynbo.

Han undrer sig desuden over, at regeringen sammenligner marmelade og survarer med slik og chokolade. Han peger på, at kun 2,5 procent af danskernes sukkerindtag kommer fra marmelade og survarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Möger Pedersen

Kommerciel direktør, Better Energy
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2013), MBA, Management and business finance (Aalborg Uni. 2018)

0:000:00