Analyse af 
Rikke Brøndum

Regeringstoppen har taget hul på svær kamp om udenlandsk arbejdskraft

Regeringen varmer op til at hive et af de helt tunge redskaber op af værktøjskassen for at øge arbejdsudbuddet. Men den lempelse af beløbsordningen, der er aftalt i regeringsgrundlaget, udgør en sårbar flanke for Socialdemokratiet.

En diskussion om en ny beløbsordning ulmer i kulissen og truer med at presse den gode stemning i SVM-regeringen – og særligt socialdemokraternes forhold til fagbevægelsen.
En diskussion om en ny beløbsordning ulmer i kulissen og truer med at presse den gode stemning i SVM-regeringen – og særligt socialdemokraternes forhold til fagbevægelsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Har man fulgt i statsministerens spor det seneste år, kan man ikke være i tvivl om, at hun er klar til at sætte alt på et bræt for at skaffe den arbejdskraft, SVM-regeringen i egen optik blev sat i verden for at finde. 

Afskaffelsen af store bededag skar en kile ind i forholdet mellem socialdemokraterne og fagbevægelsen. Og selv om regeringen droppede at forringe seniorpensionen som en slags plaster på såret, har Mette Frederiksen (S) ikke tøvet med at italesætte arbejdskraft som afgørende for selve velfærdssamfundets overlevelse.

Det er måske en måde at forberede fagbevægelsen på et nyt tiltag fra regeringsgrundlaget, som risikerer at genåbne konflikten.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00